DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK adına Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Kadri Kılıcı, TTB İkinci Başkanı Raşit Tükel ve TMMOB adına Süleyman Solmaz, bugün İstanbul Valisi Vasip Şahin ile görüştü. Heyet, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için resmi başvuruda bulundu.

Görüşme sonrası heyet adına Valilik binası önünde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Avrupa’da ve Türkiye’de bütün alanlarda 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü nasıl kutlanıyorsa, biz de İstanbul Taksim’de hiç kimsenin burnu kanamadan hep beraber 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz. Vali Beye bu görüşlerimizi ve düşüncelerimizi bildirdik. Ancak kendisinden çok olumlu bir sonuç alamadık. Bu çerçevede bileşenlerimiz ile birlikte bir değerlendirme yapacağız. Birliğe beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğu bir dönemde, İstanbul’da hiç kimsenin burnu kanamadan nasıl bir organizasyon yaparız, bunu aramızda değerlendireceğiz” dedi.

‘Değerlendireceğiz’
“Taksim bizim için vazgeçilmezdir” diyen Beko, sözlerini şöyle sürdürdü: “Taksim’de 1977 yılında 37 kardeşimiz katledildi. Taksim’de katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya, adalete teslim edilinceye kadar bizim Taksim’den vazgeçmemiz mümkün değildir. ‘İstanbul’da 1 Mayıs’ı nerede kutlamak istersiniz?’ diye bir soru sorduğunuzda, İstanbul’un hemen tamamı ‘Taksim’ diye cevap verir. Ancak biz bu süreci yine de aramızda değerlendireceğiz. Alan belirlemesini birlikte yapacağız. Sonuç itibari ile alacağımız karar çerçevesinde 1 Mayıs’ı beraber kutlayacağız” ifadelerini kullandı.

7 izinli alan var
Aldığımız bilgilere göre, söz konusu görüşmede Vali Şahin, ‘Taksim’in bütün etkinliklere kapalı olduğunu’ vurguladı. Hâlbuki daha geçen ay (10 Nisan) Türk Polis Teşkilatı’nın 171’inci Kuruluş Yıldönümü Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlanmıştı. Törene İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da katılmıştı.

Görüşmede Kadıköy’ün de etkinlik alanı olmaktan çıkarıldığını söyleyen Şahin’in “7 izinli alan var, bu alanlar için başvuru yapabilirsiniz” dediği öğrenildi.

İşçiye 6 kamyon bariyer!
Daha resmi başvuru yeni yapılmışken, 1 Mayıs öncesi Taksim Meydanı’na 6 kamyon polis bariyeri getirildi. İşçilere yasaklanan meydana İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince kamyonlarla getirilen bariyerler, yine işçiler tarafından meydanın çeşitli yerlerine konuldu. Meydana toplamda 2 bin 800 bariyerin getirileceği belirtildi.

Davutoğlu ile görüşme
Öte yandan Başbakan Davutoğlu’nun işçi ve işveren sendikalarıyla bu hafta görüşmesi bekleniyor. ’nın Başbakanlık kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, 1 Mayıs öncesi işçi ve işveren sendikalarının temsilcileriyle bir araya gelecek. Görüşmeye hangi sendikaların katılacağı henüz bilinmiyor.

Kaynak: Birgun.net