Yunanistan’da SYRİZA-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti’nin okullarda okutulan dini andı kaldırma girişimi Yunan kilisesiyle krize sebep oldu.

Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre, Yunanistan’da SYRİZA-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti’nin yeni bir inisiyatifi hükümet ile Yunanistan Kilisesi’ni karşı karşıya getirdi. Koalisyon Hükümeti ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarında her sabah okutulan dini andın kaldırılması için harekete geçti. Hükümetin bu insiyatifi Kilisenin tepkisini neden oldu.

SYRİZA-Anel Hükümetin yeni eğitim yılının başlaması münasebetiyle eğitim kurumlarına gönderdiği talimatnamede sabah ayinlerine-andına yer verilmedi. Böylece modern Yunanistan tarihinde ilk defa bir hükümet dini sembol ve ritüellerin eğitim sahasından uzaklaşması yönünde önemli bir adım atmış oldu.

Bazı kaynaklara göre hükümetin yeni girişimi bir dalgınlığın ya da unutkanlığın ürünü olabilir. İş yükü nedeniyle bakanlık yetkilileri sabah ayinini atlatmış olabilirler. Ancak hükümete yakın bazı çevrelerle muhalefet bu adımın şans eseri atılmadığı noktasında ısrarcı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son talimatnamesi Yunanistan Kilisesi’ni harekete geçirdi. Kilisenin gün içinde kamuoyuyla paylaştığı açıklamaya göre, Yunanistan okullarında sabahları okutulan dini andın kaldırılması diye bir olay söz konusu değil.

Konu hakkında fikirlerini kamuoyuyla paylaşan Kilisesi yetkilileri ve metropolitler, SYRİZA’nın bu uygulamayla ilgili ısrarcı olması durumunda sahaya inip seslerini yükseltecekleri uyarısında bulunuyorlar.

SYRİZA-Anel Koalisyon Hükümeti’nde Milli Eğitim Bakanlığı SYRİZA’nın yetki alanında bulunuyor. Bakanlık yetkilileri geçtiğimiz aylarda laiklik ve demokratikleşme alanındaki tartışmalarla gündeme geldiler.

Kaynak: Birgun.net