Sputnik'ten Yurdagül Şimşek'in haberine göre; CHP'li Erdoğan Toprak tarafından hazırlanan 'Haftalık Değerlendirme Raporu'nda, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri ve Suudi Kral'a Devlet Nişanı verilmesi ele alındı.

‘HATIR GÖNÜL NİŞANI’

Kral Selman’ın selefi Kral Abdullah'ın Ocak 2015’te vefat ettiği hatırlatılan raporda, "Yani Kral Selman bin Abdülaziz göreve geleli, bir yılı az bir zaman aşmış. Bu kadar sürede, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin derinleşmesine, gelişmesine verdiği belirtilen katkılardan ötürü, Devlet Nişanı takdim edilen Krala verilen bu nişanın bir 'hatır-gönül nişanı' olduğu apaçık" dendi.

‘JEST YAPMAK İHTİYACINDAN DOĞMUŞTUR’

Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aralık ayında Riyad'da olduğu da hatırlatılarak, "Ardından ocak ayında Başbakan Riyad’a gitti. Şimdi de nisan ayında yani 3 ay sonra İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi (İİT) için Kral Ankara’da. Cumhurbaşkanının, aralık ayındaki Riyad ziyaretinden önce de Kral Antalya’daki G20 zirvesindeydi. Dolayısıyla, Devlet Nişanı’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve derinleşmesine verilen katkıdan değil de Cumhurbaşkanı ile Kralın 'şahsi ilişkilerinin' muhabbetinden ötürü, bir jest yapma ihtiyacından doğduğunu söylemek yanlış olmaz" görüşü yer aldı.

'SUUDİ KRAL, TÜRKİYE İÇİN ARABULUCUK YAPIYOR'

CHP'li Toprak raporunda, Suudi Arabistan'ın, Türkiye-Mısır ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesinde arabuluculuk yaptığı da ifade ederek, Suudi Kral'a Devlet Nişanı verilmesinde bu konudaki girişimlerinin de etkisi olduğunu savundu:

"Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleşmesi için arabuluculuk yaptığı bilinen Kral Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’yi buluşturup, barıştırmaya çalışıyor. Aynı şekilde, İran’ın bölgede etkinliğinin artması sonrasında, bu ülke ile karşı karşıya gelen ve Şii-Sünni rekabetinin iki cephe liderinden birisi olan Suudi Arabistan, İsrail ile de ilişkilere hız verdi. Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi konusunda, ısrarcı olan, çaba harcayan ve arabuluculuk girişimlerinde bulunan ülkelerden birisi de yine Suudi Arabistan. Gerek Erdoğan-Abdülaziz ilişkilerinin gelişmesinde gerekse Mısır ve İsrail ile gizli yürütülen yeni diyalog yolları açma müzakerelerinde Suudi Arabistan’ın gayretleri de Devlet Nişanı’nın Krala verilmesinde etkili olan yan unsurlar. Bu arada Aralık ayında, iki ülke arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) kurulması kararının alındığını anımsamakta yarar var."

Kaynak: Birgun.net