HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un ‘’AKP’liler hakkındaki dosya içeriklerinin ortaya çıkmasından korkuyorlar’’ yorumlarına yol açan yasaklayıcı tutumu nedeniyle kamuoyunun öğrenemediği suçlamaları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıkladı. Ancak hangi milletvekilinin ne ile suçlandığı yine gizli kaldı.

Bozdağ, Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sırasında sorular üzerine dosya içeriklerini açıkladı. Dokunulmazlık konusunun gündeme gelmesinden bu yana TBMM’ye yağan fezlekelerin büyük çoğunluğunun HDP’liler hakkında olması nedeniyle ilk sırayı 216 dosya ile ‘’terör’’ içerikli olanlar aldı.

Bozdağ’ın açıklamalarına göre, fezlekelerden 201’i “hakaret”ten, 119’u “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”ten, 55’i “suçu ve suçluyu övmek”ten, 38’i “görev suçu”ndan, 24’ü “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak”tan, 18’i “tehdit”ten, 13’ü “iftira”dan, 11’er adeti “gizliliğin ihlaline ilişkin suçlar” “yaralama” ve “Seçim Kanunu’na muhalefet”ten, 6’sı sahtecilikten, 3’ü “Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet”ten, 2’si de halkı askerlikten soğutmaktan hazırlandı. Dernekler Kanunu’na muhalefetten ve mala zarar vermekten de birer dosya bulunuyor.

Son rakamlar

Adalet Komisyonu’nun resmi sayfasında yer alan rakamlara göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin muhalefete “hodri meydan” dediği gün 330 olan fezleke sayısı, oylamanın yapıldığı gün itibari ile 667’ye yükseldi. En yüksek artış HDP milletveklilerinin dosyalarında yaşandı. HDP’lilerin 182 olan dosya sayısı 405’e fırladı. Diğer dosyaların 192’si CHP’lilere, 46’sı AKP’lilere, 20’si MHP’lilere aitken, bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka hakkında da 5 dosya bulunuyor.

19 Nisan’dan bu yana TBMM’ye 99’u muhalefet milletvekillerine ait olmak üzere 100 fezleke geldi. Bu fezlekelerde AKP’den sadece Saray’la ters düştüğü konuşulan AKP’li Mehmet Ali Şahin’in dokunulmazlığının kaldırılması istendi.

Bağımsız Milletvekilili Aylin Nazlıaka’nın yanı sıra CHP’den 51, HDP’den 50, AKP’den 27 ve MHP’den 9 milletvekili olmak üzere 138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.

“Demek AKP kanunlara uyuyor”

Adalet Bakanı Bozdağ, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, muhalefetin AKP’lilerin dosyalarının komisyona gelmemesine yönelik eleştirilerine ilişkin, “Dosya sayısının AKP’de az, diğer partilerde fazla olması sanki iktidar bunu yapıyormuş gibi bir algı oluşturmaya hak vermez. Çünkü iktidarın böyle bir yetkisi yok. Bu partimize ve Hükümetimize dönük bir iftiradır. Buna şöyle bakmak lazım, demek ki AKP’nin içerisinde kanunlara uyma konusunda daha büyük bir hassasiyet gösteriliyor, daha büyük bir dikkat gösteriliyor, özen gösteriliyor” dedi.

Kaynak: Birgun.net