Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülmesinin ardından gerilen Ankara-Moskova ilişkilerinin düzelmesi için Rusya bir kez daha çağrıda bulundu. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Başkanı Valentina Matviyenko, Moskova’nın Ankara ile ilişkileri normalleştirmeye hazır olduğunu ancak Türkiye’den olumlu hiçbir sinyal almadıklarını söyledi.

‘SORUMLU BİZ DEĞİLİZ'
Matviyenko, “Biz aslında Türkiye ile aramızdaki buzları çözmeye hazırız. Ancak aramızdaki bu soğukluğun kaynağı biz değiliz. Bunu Türk tarafı yarattı. Dolayısıyla buzların çözülmesi için yine Türk tarafının adım atarak bizim uçağımızı vurmanın sorumluluğunu üzerine alması gerekiyor. Maalesef hali hazırda Ankara’dan bu yönde adım atılacağına dair bir ima bile gözlemlemedik” dedi.
Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasında Suriye krizinin can alıcı faktör olduğunun altını da çizen Matviyenko, “Suriye krizinin siyasi yoldan çözümü yönünde uluslararası toplumun ve BMGK’nin aldığı kararlara direnen tek ülke Türkiye. Suriye’deki Kürtleri kesinlikle görüşme masasında görmek istemediği konusunda ısrarcı. Durum böyle olunca Suriye’de siyasi çözüm sürecinde de aksamalar oluyor. Türkiye yönetiminin zirvesindeki bir grup konuya Osmanlı mantığı ile yaklaşıyor. Ancak aklıselim siyasiler de var. Osmanlı tarihinin sadece şan ve şöhretten ibaret olmadığı da hatırlanmalı” şeklinde konuştu.

ÜRDÜN'DEN SUÇLAMA
Uluslararası alanda gittikçe yalnızlaşan Türkiye için yeni bir iddia daha ortaya atıldı. Ürdün Kralı Abdullah’ın, Türkiye’yi teröristleri eğiterek Avrupa’ya göndermekle suçladığı, Erdoğan’ın radikal İslamcılara destek verdiğini söylediği ve bu konuda ABD’ye şikâyette bulunduğu belirtildi.
Kral Abdullah’ın 11 Ocak’ta aralarında Kongre ve Senato üyelerinin de olduğu ABD’li üst düzey yetkililerle yaptığı bir toplantıya dair bilgileri yayınlayan Middle East Eye sitesinden David Hearst’ın haberine göre, Ürdün Kralı toplantıda AB’ye sığınmacı akınının ve teröristlerin sayısındaki artışın Türkiye’nin siyasi tutumundan kaynaklandığını söyledi.

DİNİ ÇÖZÜM PEŞİNDE
“Teröristlerin Avrupa’ya gitmesi Türkiye siyasetinin bir parçası” diye konuşan Kral Abdullah, Türkiye Hükümeti’nin Suriye’deki planlarını hayata geçirmek için Kürtleri bahane olarak kullandığına da dikkat çekti. Ürdün Kralı, ABD’li bir Kongre üyesinin IŞİD’in Türkiye’ye petrol ihraç edip etmediği yönündeki sorusuna da “Kesinlikle ihraç ediyor” yanıtını veriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu’da radikal İslam’ı desteklediğini söyleyen Ürdün Kralı, “Türkiye Suriye’de dini çözüm peşinde dedi. “Türkler IŞİD’le savaşta stratejik olarak bizim yanımızda değil” diye konuşan Kral Abdullah, Türkiye’nin sadece Suriye’de değil, Libya ve Somali’de de radikal İslamcılara yardım ettiğini belirtti.

ANAYASA AĞUSTOSTA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’deki çatışmaların sona ermesi amacıyla başlatılacak siyasi geçiş süreci için ağustosa kadar anayasa taslağı hazırlanması konusunda anlaştıklarını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry önceki gün görüştü. Görüşmenin ardından Lavrov ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, Suriye’deki siyasal geçiş için çerçeve oluşturulması ve anayasa taslağı hazırlanması konusunda Rusya’yla anlaşmaya vardıklarını söyleyip “Her ikisinin de ağustosa kadar oluşturulmasını hedefliyoruz” dedi.

AHRAR-U ŞAM'DAN RET
Suriye’deki silahlı gruplardan Ahrar-u Şam’ın lideri Muhanned Masri, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın açıkladığı 12 maddelik belgeyi reddettiklerini söyledi. Masri, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada; “Suriye halkı, teslimiyetinin altına imza atması için hiç kimseye yetki vermedi” ifadelerini kullandı. De Mistura belgesinin Suriye halkının isteklerini gözetmediğini ve Esad’ın kendisini koruması için imkân tanıdığını savunan Masri, geçici olarak varil bombalardan ve bombardımandan korunması karşılığında Suriye halkının hapishanelerde işkence altında ölmesini kabul etmediklerini söyledi.
Ahrar-u Şam, Ceyşul İslam, Cephe Şamiyye ve Faylak-u Şam gibi Suriye’de etkili silahlı grupları muhalifleri Cenevre’de temsil etmek için 08-10 Aralık 2015’te Riyad’da oluşturulan Yüksek Müzakere Heyeti’nde temsil edilmişti.

MISIR'DA IŞİD'E OPERASYON
Mısır’da önceki gün IŞİD’i hedef alan hava saldırılarında 60 IŞİD’linin öldürüldüğü, 40 IŞİD üyesinin de yaralandığı bildirildi. Sky News tarafından yapılan habere göre, Sina yarımadasının kuzeyini hedef alan saldırıların, 15 Mısırlı polisin cihatçı örgütler tarafından gerçekleştirildiği bildiriliyor.


Kaynak: Birgun.net