HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun’un ailesi ve meslektaşları, istihbarat raporlarını dikkate almadıkları müfettiş raporlarıyla ortaya çıkan kolluk kuvvetleri ve idari yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Saldırıda eşini kaybeden Mehtap Sakinci Coşgun, katliamda ihmalleri olanların yargı önüne çıkarılmadığını söyledi. Coşgun, “Bir yetkilinin çıkıp her zaman yaptıkları gibi, bu tür raporları yalanlamasını bile bekledik ama yapmadılar. Neden böylesine bir katliamdan sorumluluk duymuyorlar? Cezalandırılmaları için daha ne gerekiyor?” diye konuştu.

Suç duyurusunda bulunan avukatlar adına konuşan Doğan Erkan ise, 10 Ekim soruşturmasının dörde bölündüğünü ve katliamın üzerinden geçen süreye rağmen kolluk kuvvetleri ile idari yetkililerin ihmaline yönelik soruşturma başlatılmadığını hatırlattı. Erkan, “Polis müfettişlerinin ve Türk Tabipleri Birliği’nin raporları, kolluk kuvvetlerinin suçluluğunu ispatlıyor. IŞİD’in Türkiye’de ses getirecek bir saldırı yapılacağına yönelik istihbarat bilgisi nasıl olur da görmezden gelinir? Bu istihbarat raporları, size gelmedi de IŞİD’e mi gitti?” Erkan, yargılamadan bir sonuç gelmemesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

‘Minnesota Prosedürü’ için girişimler başladı

Öte yandan 10 Ekim Dayanışması, katliamda idari yetkililerin yargılanması için Minnesota Prosedürü’nün devreye girmesini istedi. Bu prosedür, özellikle katliamlar ve faili meçhuller sonrası açığa çıkan soruşturma zafiyeti ve yerel yargı organlarının yetersizliğine karşı, hukuk dışı ve keyfi uygulamaları engellemek üzere kaleme alındı.

Kaynak: Birgun.net