SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

Kapalı kapılar ardında yürütülen pazarlıklarda MHP “yeşil ışık” yakınca, AKP “fiili başkanlık” sistemine anayasal kılıf arayışını hızlandırarak “partili cumhurbaşkanı” modeli için düğmeye bastı. AKP’nin “mini paket” olarak Haziran’da gündeme getireceği anayasa değişikliğini, dokunulmazlık düzenlemesiyle birlikte sonbaharda referanduma götürebileceği belirtiliyor. AKP, henüz tüm ayrıntıları netleşmeyen “mini anayasa paketi”ni Haziran ayında Meclis gündemine getirecek.

Dokunulmazlıkla birlikte olabilir
Kulislerde bu son dakika hamlesi nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda hafta başında gündeme gelmesi planlanan dokunulmazlıkla ilgili görüşme takviminde değişiklik yapılabileceği konuşuluyor. MHP büyük ölçüde destek verse de AKP’nin sınırlı sayıda da olsa fire vermesi ve CHP Grubu’nun çoğunluğunun karşı çıkışı nedeniyle değişikliğinin referandumsuz kabulü olası görünmüyor. Aynı tablo “partili cumhurbaşkanlığı” düzenlemesi için de geçerli. AKP’nin bu durumda sonbaharda her iki düzenlemeyi birlikte referanduma sunmaya yönelik bir strateji izlemesi bekleniyor.
Ahmet Davutoğlu’nun başkanlık konusunda yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle Saray darbesiyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından “başkanlık” için bir ara formülle düğmeye basılması CHP ve HDP’de tepkiyle karşılandı.

CHP: 3-4 bakan için!
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP ve MHP arasındaki pazarlık iddialarına dikkati çekerek, “Görünen o ki AKP ve MHP fiilen yürüttükleri koalisyonun adını koyacak önümüzdeki günlerde bir protokolle karşımıza çıkacak, ardından da partili cumhurbaşkanlığı teklifini toplam milletvekili sayısı 356 olacak şekilde referanduma götürmeye çalışacaklar” dedi.


Özel, Yargıtay’ın 15 Mayıs’ta yapılması planlanan MHP kongresiyle ilgili kararı açıklamayı ertelemesi ile “partili cumhurbaşkanı” açıklamasının zamanlamasına dikkati çekerek, “ 3-4 tane MHP’li bakan için AKP’li cumhurbaşkanına ‘evet’ demek üzereler” diye konuştu.

HDP: Ürkütmeden değişiklik
HDP’nin Anayasa Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş da AKP’nin yaptırdığı anketlerde başkanlık sistemine karşı çıkışı açıkça gördüğü için “halkın tepkisini tolere etmek ve korkutmadan, ürkütmeden sistem değişikliği” için harekete geçtiğini söyledi.

Erdoğan’ın fiilen yaptıklarına yasal kılıf kazandırmak istediğini belirten Beştaş, “Tıpkı 2010 referandumunda olduğu gibi partili cumhurbaşkanı düzenlemesinin yanına sos olarak başka bir kaç değişiklik daha koyacaklarından kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

CHP’li Kart: Diktatörlük!
CHP eski milletvekillerinden hukukçu Atilla Kart ise Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği tarihten itibaren fiili başkanlık sistemini uygulamaya koyduğunu belirtti. Kart’ın “Ülkede anayasal kurumlar zaten askıya alınmış durumda. Erdoğan, normal bir hukuk düzeninde anayasal darbe suçlamasıyla yargılanacağını çok iyi biliyor. O nedenle kendisine anayasal himaye sağlama peşinde.”

Kaynak: Birgun.net