SEBAHAT KARAKOYUN

Soma Katliamı’nın ardından işten çıkarılan 2 bin 800 maden işçisinin tazminatını ödemek üzere TMSF’nin el koyduğu malların satışını engellemek için işçi sendikasıyla imzaladığı protokolün gereğini yapmayan Soma A.Ş’nin, 29,1 milyonluk ödeme yapacağı iddiasıyla sendikayla ikinci bir “göstermelik” protokol daha imzaladığı resmen doğrulandı. Skandalı, Soma Katliamı’nın ikinci yıldönümünde BirGün duyurmuştu. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Biz bu filmi bir kere gördük, yine aynı film. Bu, tam bir işçiyi satma anlaşması” değerlendirmesinde bulundu.

TMSF kabul etti
Soma’da 2014 yılında 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının ardından Soma A.Ş tarafından işten çıkarılan madenciler, tazminatları ödenmediği için haciz kıskacında. Soma A.Ş ile Türkiye Maden-İş Sendikası arasında imzalanan protokole rağmen gerekli ödemelerin yapılmaması ve ikinci bir protokol imzalandığı iddiaları üzerine, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, süreçle ilgili bilgi edinmek amacıyla TMSF’ye başvuruda bulundu.

TMSF, Özel’e verdiği yanıtta, sendika ile şirketin yeni bir protokol imzaladığını, bu nedenle malların satışının durdurulduğunu doğruladı.

TMSF’den yapılan bilgilendirmede, Soma A.Ş. ile sendika arasında imzalanan ilk protokole rağmen işçilere taksitlerin zamanında ödenmemesi üzerine, şirket sahibi Alp Gürkan’a ait taşınmazın satıldığı anımsatıldı. Yazıda, “Her ne kadar işçi taksitleri, akdedilen protokole uygun olarak Soma A.Ş. tarafından ödenmemiş ise de, kurumumuzun girişimleri sayesinde işçilerin mağduriyetinin bir nebze önlenmesini teminen 04.06.2015 ve 14.03.2016 tarihinde (protokolün Ekim, Kasım, Aralık 2015 ve Ocak 2016 taksitlerini kapsayacak şekilde) kurumumuz tarafından Soma işçilerine ödeme yapılmıştır” denildi.

29,1 milyon TL alacak
Yazıda, “Soma A.Ş edimlerini yerine getirmediği için işçilerin taksitlerinin zamanında ödenmediği”nin altı çizilerek, şirket ile T. Maden-İş arasında 11 Haziran 2015’te imzalanan protokolün 18 Nisan 2016 tarihli yeni bir protokol ile ‘revize edildiği’ kaydedildi. TMSF’nin bir örneğini de gönderdiği ikinci protokolde, işçilere ilk taksitin Ağustos 2016, son taksitin ise Ağustos 2017’de ödeneceği belirtiliyor. Protokol gereği Soma A.Ş. tarafından 13 taksitle işçilere 29 milyon 189 bin 818 TL’lik alacaklarının ödenmesi gerekiyor.

***

Her hafta 10-15 madenciden telefon

CHP Milletvekili Özgür Özel, sendika ile Soma A.Ş’nin TMSF’nin kanunu uygulamasına engel olmak üzere protokol imzalamalarına karşın gereğinin yapılmadığına dikkati çekti. “Alavare dalavere madenci hacze” diyen Özel, “Bu madencilerin önemli bir kısmı işsiz. Her hafta, hacizle karşı karşıya olan 10-15 madenciden telefon geliyor” dedi.
Bu kez alacakların 13 taksite bölündüğüne dikkat çeken Özel, “Burada yapılan iş, TMSF’nin işverenin malını satmasını engellemeye yönelik. İşveren TMSF’ye hiçbir protokol yollamasa, TMSF işverenin malını satacak ve işçiye tazminatını ödeyecek. Sendika ikinci kez aynı numarayı çekiyor. Bu, tam bir işçiyi satma anlaşması. Hatta ben bu protokolün ilkini ortaya çıkardığımda sendika ‘Öyle bir niyetimiz yok, işçinin iyiliğini düşünüyoruz’ demişti. Soma A.Ş. bir taksit bile ödemedi ve şimdi protokolü yeniliyor!” diye konuştu.

Rezillikte ikinci perde
“Biz bu filmi bir kere gördük” diyen Özel, “Rezillikte ikinci perde bu anlaşma. Bir endişemiz de şu: Soma A.Ş.’nin farklı alacaklıları var. Eskiden ilişki içinde olduğu ticari kuruluşlar, kamu ya da bir üçüncü kişi TMSF’nin el koyduğu bu malları sattırıp, alacaklarını tahsil edebilir. Bu durumda işçiler iyice mağdur olabilir, bundan endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net