Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014'te 301 maden işçisinin şehit olduğu, 162 işçinin ise yaralandığı maden faciasının ceza davasının altıncı duruşmasının ikinci celsesi, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.


İzmir'deki Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan 6 sanık, jandarma ve polis eşliğinde davanın görüleceği yere getirildi. Sanıklar ve avukatlar, duruşma salonuna geniş güvenlik önlemleri altında alındı. Maden şehidi aileleri ise polis kontrol noktasında arandıktan sonra duruşmanın yapılacağı salona girebildi. Altıncı duruşmanın ikinci celsesinde davayı takip edenlerin sayısının düne göre az olduğu görüldü.

İstenen cezalar

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada, tutuklu sekiz sanıktan madende vardiya amiri olarak görev yapan maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, geçtiğimiz beşinci duruşmanın son günü ara kararda tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Aileler tahliye kararına büyük tepki göstermişti. Davada halen tutuklu olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor. Tutuksuz 48 sanık hakkında ise 'taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları 'bilinçli taksirle' işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.(CN)

Kaynak: Birgun.net