Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin devam eden davada önemli bir gelişme yaşandı. ’nın haberine göre, katliamın ardından ‘Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez’ diyen Soma Kömür İşletmeleri AŞ patronu Alp Gürkan ve 2 şirket yöneticisi hakkında daha önce verilen takipsizlik kararı, ‘yeni delillerin ortaya çıktığı’ gerekçesiyle kaldırıldı. Bu gelişme üzerine Alp Gürkan ve diğer 2 yönetici hakkında iddianame hazırlanabileceği ifade ediliyor.

Katliamın ardından hakkında defalarca suç duyurusunda bulunulmasına karşın, Alp Gürkan hakkında savcılık takipsizlik kararı vermiş, Sulh Ceza Mahkemesi de bu karara yapılan itirazı reddetmişti. Gürkan, savcılığa ulaşan ifadesinde özetle “Hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Bu durumda ‘şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var’ demem gayet doğaldır. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz” diyerek kendini savunmuştu.

Bilirkişi kusurlu buldu
Katliamla ilgili bilirkişi raporu ağustos ayında açıklanınca, Alp Gürkan ve haklarında dava açılmayan yöneticiler de suçlanmıştı. Bilirkişi raporundaki suçlamaları göz önünde bulunduran savcılık, yeni delillerin ortaya çıktığı gerekçesiyle soruşturma için Akhisar Sulh Ceza Hâkimliğine başvurdu.

Sulh Ceza Hâkimliği, Alp Gürkan ile Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu üyesi Haluk Sevinç ve Genel Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar’ın bilirkişi raporuna göre ‘olayın meydana gelmesinde kusur ve ihmallerinin bulunduğu’ gerekçesiyle, daha önce bu kişilerin haklarında verilen takipsizlik kararını kaldırdı.

Bu gelişme üzerine, 3 kişi hakkında iddianame hazırlanabileceği ve bu kişilerin yargılanabilecekleri ifade edildi.

Kaynak: Birgun.net