GİZEM DİKMEN

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bugün düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) ve üye ülkelerinin göçmenlere uyguladığı caydırıcı politikalardan dolayı, artık AB ve üye ülkelerden maddi destek almayacağını duyurdu. MSF, kapalı kapılar ardında yasa çıkartmakla yetinen AB’nin insani açıdan vahim sonuçlara yol açtığını vurguladı, AB-Türkiye arasındaki anlaşma hakkındaysa, “Dünya kamuoyuna ‘insani çözümler’ olarak tanıtılan caydırıcılık politikaları, güvenlik, sığınma ve korunma ihtiyacı olan insanların acılarını daha da şiddetlendiriyor. Bu politikalarda insani yardıma dair hiçbir iz yok. Bunlar norm olarak kabul edilemez ve eleştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

‘Avrupa mültecileri uzak tutmak istiyor’

Toplantıda konuşan MSF Uluslararası Genel Sekreteri Jerome Oberreit, “İnsanların ihtiyacı olan yardım ve korumayı onlara sunmak yerine, AB-Türkiye anlaşmasıyla bu insanlık dışı durumu bir adım daha ileriye götüren Avrupa, ‘mülteci’ ve ‘sığınma’ kavramlarını dünya genelinde riske attığı gibi, ‘korunma’ kavramını da tehlikeye düşürmüş oldu. Bugün Avrupa'nın mültecilere sunduğu tek teklif, insanların umutsuzca kaçtıkları ülkelerde kalmaları mı? Avrupa bu söylem ve politikalarla bir kez daha temel endişesinin, mültecileri kendi sınırlarından uzaklaştırmak olduğunu kanıtladı” dedi.

İstisna kaideye dönüşüyor

Oberreit’e göre, AB’nin mültecileri kendinden uzaklaştırma politikasının AB-Türkiye anlaşmasıyla ortaya çıkan tezahürü, genele de yayılmakta: “Avrupa Komisyonu, geçen hafta AB-Türkiye anlaşmasında izlenen mantığı Afrika ve Orta Doğudaki 16'dan fazla ülkeye uyarlamak için yeni bir öneri sundu. Bu anlaşmalar, Avrupa'ya göçü engellemeyen veya zorunlu geri göndermeleri kolaylaştırmayan ülkelere, ticari ve kalkınma yardımlarını kesmeyi öngörüyor. Söz konusu kurallara uyan ülkeleriyse ödüllendirmeyi hedefliyor. Potansiyel paydaş ülkeler arasında, dünyanın en çok göç veren ilk 10 ülkesinden 4’ü, Somali, Eritre, Sudan ve Afganistan da yer alıyor.” MSF’nin bu politikaları benimseyen kurum ve hükümetlerin fonlarından faydalanmayacağını aktaran Oberreit, Avrupa hükümetlerini mültecilere ilişkin konularda insani öncelikler belirlemeye çağırdı.

Kaynak: Birgun.net