Alman Bild gazetesine konuşan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişimi sonrası Türkiye'deki gelişmelerle ilgili açıklamalar yaptı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin bulunduğunu söyleyen Şimşek, "Bu konuda kanıtlarımız var. Bu yüzden de haftalar önce bu hareketin içinde bulunan asker, polis ve kamu çalışanları arasındaki isimleri tespit etmiştik" diye konuştu.

Şimşek, bu yıl içinde kimlerin emekli edileceğine ve kimlerin görevden alınacağına karar verileceğini vurgulayarak ilan edilen OHAL kararı ile vatandaşların baskı altına alınmasının amaçlanmadığını söyledi. Şimşek, OHAL'in suistimal edilmeyeceğini ifade etti.

Ankara için demokrasi ve hukuk devleti olmaktan başka alternatif bulunmadığını da kaydeden Şimşek, hükümetin ülkeyi hızla tekrar demokratik seyrine çekmeyi amaçladığına da dile getirdi.

Şimşek, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenine ihtiyacı olduğunun da altını çizdi.

15 Temmuz'daki darbe girişiminden bu yana 13 binden fazla kişi gözaltına alındı. Bunlardan 8 bin 800'ünün ordu mensubu, bin 500'ünün polis, 2 bin 100'ünün de hâkim ve savcı olduğu belirtiliyor. OHAL sonrası çıkarılan kararname ile gözaltı süreleri de 30 güne kadar çıkarılmıştı.

Kaynak: Birgun.net