ZEYNEP KURAY / [email protected]

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası tutuklanan ve aralarında orgenerallerin de bulunduğu askerlerin Silivri Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde işkence gördüğü iddia edildi. Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları Silivri Cezaevi’nde başka davalardan tutuklu bulunan müvekkillerinin kendilerine aktardıkları bilgiyi BirGün’le paylaştı. ÖHD’li avukatların verdiği bilgiye göre darbe girişimine karıştıkları iddiasıyla tutuklanan askerler yoğun biçimde işkence görüyor. BirGün’e konuşan avukatlardan Şule Recepoğlu, “Müvekkillerimiz, işkence seslerinden, bağırtı ve inlemelerden dolayı geceleri uyuyamadıklarını söylediler” derken, bir diğer avukat Fatma Hopikoğlu ise “Tutsaklar, askerlere olmayacak saatlerde çeşitli sloganlar söyletildiğini belirttiler” bilgisini paylaştı.

‘İnlemelerden sabaha kadar uyuyamıyoruz’

ÖHD avukatlarından Şule Recepoğlu, kendisine yapılan aktarımları şöyle anlattı: “Müvekkillerim bana darbe girişiminin ardından tutuklanıp Silivri’ye getirilen askerlere ilk iki gün gardiyanlar tarafından işkence edildiğine bizzat tanıklık ettiklerini söylediler. 9 NO’lu bölümde diğer koğuşların görebileceği bir şekilde askerlerin gardiyanlar tarafından çıplak bir şekilde yerlerde sürüklendiğini, darp edildiklerini gördüklerini belirtiler. Gece inleme ve bağırma seslerinden sabaha kadar uyuyamadıklarını aktardılar. Hem OHAL ilanı hem de gözlerinin önünde bu şekilde işkence yapılması genel olarak siyasi tutuklularda kaygı yaratmış,”

Olmayacak saatlerde askeri sloganlar

Bu durumun sadece 9 NO’lu bölümle sınırlı kalmadığını belirten ÖHD avukatları, 5 NO’lu bölümde de aynı şekilde askerlerin işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti. 5 Ağustos 2016 tarihinde Silivri Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin 5 NO’lu bölümünde kalan müvekkilleri olan PKK’li tutukluları ziyaret ettiğini belirten ÖHD avukatlarından Fatma Hopikoğlu, 5 NO’lu da da aynı şikâyetlerin olduğuna işaret etti. Konuştuğu müvekkilinin kendisine askerlere işkence yapıldığını aktardığını belirten Hopikoğlu, “Ben nasıl işkenceler diye sorduğumda, olmayacak saatlerde, ‘her şey vatan için’, ‘vatan sana canım feda’ diye bağırtıldıklarını, ciddi baskılar altında tutulduklarını söyledi” dedi.

Ani bölüm değişikliği

Silivri Cezaevi’ndeki işkence iddialarını avukatlarıyla paylaşan tutukluların bu paylaşımlarından kısa bir süre sonra cezaevindeki yerlerinin değiştirilmesi ise dikkat çekti.

Kaynak: Birgun.net