Rusya ve ABD’nin geçen hafta üzerinde uzlaştığı Suriye’de saldırgan tavırların sonlanması anlaşması dün gece yürürlüğe girdi. Bağlayıcılığı olan “ateşkes” kavramı yerine “saldırgan tavırların sonlanması” ifadesinin tercih edildiği anlaşmaya göre Suriye’de hiçbir örgüt birbiriyle veya rejim güçleriyle çatışmayacak. El Nusra ve IŞİD gibi BM tarafından “terörist” ilan edilen örgütler bu anlaşmanın dışında tutulurken geri kalan tüm ülkeler için bağlayıcı olacak. Bir örgüt, diğer bir örgüte veya rejime saldırı düzenlediği anda bu anlaşmanın getirdiği korumanın dışında kalacak ve saldırıya uğrayan tarafın yanıt verme hakkı doğacak.

Anlaşmanın ilan edilen üç amacı şunlardı:
>> IŞİD, Nusra Cephesi ve BM Güvenlik Konseyi’nin terörist ilan ettiği yapıların nerelerde olduklarının belirlenmesi,
>> Taraflar arasında oluşabilecek gerginliklerin hemen yatıştırılması için iletişim kanallarının kurulması, bunu hayata geçirmek için kırmızı hat kurulması,
>> Hasmâne tutumların sonlandırılması gerekliliğine uyulmamasıyla ilgili iddiaların analiz edilmesi ve uymayan tarafların USGD’ye bildirilmesi.

BLUKA VE İNSANİ YARDIM
Anlaşma metnine göre, aralarında Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi bölgesel güçlerin yanı sıra, küresel güçlerin de yer aldığı Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun (USDG) oluşturduğu görev gücü, herhangi bir tarafın ateşkese uymamakta ısrarlı olması durumunda, söz konusu tarafı bu anlaşmadan çıkartabilecek.

Anlaşmaya göre hem muhalifler hem de rejim Suriye’de siyasi çözümü öngören, kuşatılmış bölgelere yönelik ablukaların kaldırılmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına tam olarak uyacak. Ayrıca her iki taraf da ateşkesi, daha fazla toprak kazanmak için kullanmaya çalışmayacak. İnsani yardım geçişlerine izin verecek. Saldırıya uğraması yalnızca meşru müdafaa amacıyla orantılı güçle karşılık verecek.

YPG: ATEŞKESE UYACAĞIZ
YPG sözcüsü Redur Halil, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Biz YPG olarak, ateşkes planına büyük önem veriyoruz ve meşru müdafaa çerçevesinde saldırılara karşılık verme hakkını saklı tutarak tamamen uyacağız” demişti.

RİYADÇILAR 2 HAFTA DEDİ
Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi, anlaşmayı ‘2 hafta süreyle’ kabul etti. Komite, bünyesindeki 100’e yakın silahlı örgütün ateşkese uyacağını açıkladı. Yüksek Müzakere Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Yüksek Müzakere Komitesi, Özgür Suriye Ordusu ve silahlı muhaliflerin geçici ateşkesi kabul ettiğini doğrular” denildi. Yüksek Müzakere Komitesi bünyesindeki 97 silahlı örgütün de anlaşmaya uyacağı belirtilen açıklamada, hükümetin ve müttefiklerinin ateşkesi suiistimal ederek ‘terörle mücadele’ adı altında muhaliflere yönelik saldırıları sürdürmemesi gerektiği kaydedildi.

PUTİN: UYANI VURMAYIZ
Rusya’nın iç güvenlik servisi FSB’nin bir toplantısında konuşan Putin, Suriye’deki ateşkes sürecinin ‘zor ve çelişkili’ olacağını söyledi ancak bu ülkedeki krizin sona erdirilmesi için ‘barışçıl yoldan başka bir yolun’ olmadığını vurguladı. Putin ayrıca, ABD’yle vardıkları ateşkes anlaşmasının amacının, Suriye krizinin siyasal çözümüne yönelik sürece ‘itici güç’ sağlamak olduğunu belirtti. Putin, “Ateşkese uyacaklarını söyleyen bu gruplara ne ABD ne de biz hava saldırıları düzenleyeceğiz” dedi.

Kaynak: Birgun.net