ERK ACARER
[email protected]
M eacarer


24 Ağustos 2016 tarihinde 'Cerablus'tan IŞİD'i söküp atmak' gerekçesiyle başlayan operasyon 45’inci gününe girerken, bölgede çatışmalar da sürüyor. Çarşamba günü 1 asker yaşamını yitirirken 3 asker de yaralandı. Türkiye'nin dahil olacağı ve uzun süre devam edecek bir Rakka operasyonundan söz ediliyor.

Operasyonlar için gerekli askeri personel ihtiyacının bir bölümü ÖSO üzerinden karşılanıyor. Bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye'nin bir cihatçı cennetine dönüşmesi ise kaygıyla izleniyor.

'Bizimle savaşa gelin'

Cihatçılar kendilerine 'verilen yetki' ile sığınmacılar arasına da sızıyor. Savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan ve İstanbul'da yaşamını idame ettirmeye çalışan Türkmen bir sığınmacı gazetemize şu çarpıcı bilgileri verdi: "ÖSO'cuların buradaki atölyelerle bağları bulunuyor. Sayıları binlerle ifade ediliyor. 'Bizimde Suriye'de savaşır mısınız?' diye teklifte bulunuyorlar."

'500 dolara çevirmenlik teklifi’

K.A. konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: "Türkçe konuşabildiğim için bana çevirmenlik yapar mısın?' diye sordular. Türk ordusu ve ÖSO'cular arasında iletişimi sağlamam için görevlendirilebileceğimi söylediler. Ayda 500 dolar para ödenir' dediler."

K.A., 'Sınırı rahat rahat geçer, istediğin zaman Türkiye'ye girersin' dediler. Şehitliği övdüler' diye konuşarak şu bilgileri de aktardı: "Özellikle Gedikpaşa ve İkitelli civarındaki atölyelerde çok sayıda cihatçı bulunuyor. Kâh çalışıyor, kâh Suriye'ye gidip savaşıyorlar. Bana söyledikleri gibi rahatça sınırı geçip yeniden Türkiye'ye dönüyorlar. Geçen hafta 7 otobüs ÖSO'cu Kilis'ten Cerablus'a geçiş yaptı. 200 Türkmen daha Cerablus-Azez arasına geçiş yapmak için bekliyor."

***
Cihatçılara büyük payeler veriliyor

Henüz Cerablus Operasyonu başlamadan İdlip'te çatışmada yaralanan Sultan Murat Tugay'ı Komutanı Ramazan Salih Türkiye'ye getirilmiş, Hatay Üniversite Hastanesi'nde tedavi görmüş ancak ölmüştü. Türkiye ile ortak operasyon başlamadan İdlip'te ölen Salih'in cenazesi Türk bayrağına sarıldı ve kendisine 'şehitlik' payesi verildi. Ancak ÖSO'culara daha büyük payelerde verildiği anlaşılıyor. Türkiye'de bir cihatçının, 'ortak operasyona' çağırıp, görev verdiği sıradan bir sığınmacı vatandaşa, sınırı rahat rahat geçersin' garantisi vermesi dikkat çekici.

Kaynak: Birgun.net