CAN UĞUR
[email protected]
@canugur1987

Suriyeli sığınmacıların yaşam koşulları her geçen gün daha kötüye giderken yaşadıkları sıkıntılar ise sürekli artıyor. Sığınmacılar özellikle sağlık konusunda büyük problemlerle karşı karşıya kalırken Şanlıurfa Eczacı Odası yaptığı açıklama ile sığınmacılara ücretsiz ilaç vermeyeceğini belirtti. Sığınmacıların devlet destekli ilaç alımı noktasında kendilerine ödeme yapılmadığını yazılı açıklamalarında ifade eden eczacılar yaklaşık 210 gündür ilaç masraflarını kendi ceplerinden ödediklerini dile getirdi. Hem sığınmacıları hem de eczacılar mağdur eden uygulamada hükümetin söz konusu alandaki eksiklikleri öne çıktı. Her fırsatta sığınmacıları ‘barındırdığını’ dile getiren hükümet üyeleri bu alandaki eksikliği giderme noktasında aylardır gerekli adımları atmıyor. Şanlıurfa Eczacılar Odası’nın kamuoyuyla paylaştığı kararlarına göre 6 Haziran’dan itibaren sığınmacılara parası ödenmediği takdirde ilaç satılmayacak. Urfa’nın Suriyeli sığınmacıların en yoğun yaşadığı yerlerden bir tanesi olduğu bilinirken sığınmacıların ekonomik açıdan zor durumda olmaları ilaçları para karşılığında almalarını zorlaştıracak. Bu durumda ise önemli sağlık sorunlarının yaşanmasından endişe ediliyor.

Açıklamada neler yer alıyor?

Şanlıurfa Eczacı Odası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bölge eczacıları olarak 29 Nisan 2012 tarihinden itibaren Suriyeli sığınmacıların ilaç ihtiyaçlarını, insani ve sağlık boyutunun ön planda tutarak karşılıyoruz.

Bizler yaşanan süreçte bir çok sorun ve sıkıntıya rağmen fedakarca ilaç ihtiyaçlarını şu ana kadar karşıladık. Ancak bugün iki buçuk milyonun üzerine çıkan sayıyla ciddi bir boyuta ulaşan ilaç temini sorunu önümüzdeki süreçte biz eczacıları mağdur edecek bir seviyeye gelmiştir. 15 Ekim 2015 tarihinden sonra Başbakanlık Genelgesiyle Geçici Koruma statüsündeki yabancıların ilaçları SGK medula eczane provizyon sistemi üzerinden karşılanmaya başlamıştır.

Bu uygulama bizim istediğimiz ve desteklediğimiz bir uygulamadır. Fakat ne yazık ki reçete kontrollerinin örnekleme olmadan yapılması reçete incelemedeki personel sayısının azlığı ve ödenek gönderilmemesi sebebiyle verdiğimiz reçetelerin parasını 210 gündür(7 ay) alamıyoruz.

06/06/2016 tarihinde eczacılarımıza para ödemediği takdirde artık Suriyeli sığınmacıların ilaçlarını karşılayamayacağımızı üzülerek bildiririz.

Kaynak: Birgun.net