BİRGÜN / Ankara

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Suriyeli sığınmacıların kaldıkları kampta salgın hastalığa yakalandıkları ve tedavi edilmeden atıldıkları iddialarını Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a sordu.

HDP’li Yiğitalp, Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Suriyeli sığınmacıların kaldığı AFAD Tekel Kampı'nda salgın hastalıklar yüzünden özelikle kadın ve çocukların verem gibi ciddi hastalıklara yakalanması ile hastalanan mültecilerin tedavi edilmeden kamptan atılması iddialarını hatırlatarak, konuyu Meclis gündemine taşıma kararı aldı.

“Koruyucu sağlık hizmetini kim yürütüyor”

Kamptaki salgın hastalıklarla ilgili bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını ve kamplarda koruyucu sağlık hizmetlerinin kim tarafından yürütüldüğünü soran Yiğitalp, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Suriyeli mültecilerin kaldığı AFAD Tekel Kampı'nda salgın hastalıkların yaygın olduğu iddiası doğru mudur?

Suriyeli mültecilerin çoğunun verem hastalığına yakalandığı ve hastalanan mültecilerin tedavi edilmeden kamptan atıldıkları iddiaları doğru mudur?

Konu ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Bahsi geçen salgın hastalıklar ile ilgili özel bir sağlık birimi kurulmuş mudur?

Mültecilerden kaçı, hangi salgın hastalığa yakalanmıştır?

Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Suriyeli mültecilerin kaldığı AFAD Tekel Kampı'nda kaç mülteci vardır, yaş ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır?

Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Suriyeli mültecilerin kaldığı AFAD Tekel Kampı'nda kaç sağlık personeli vardır?

Bunlardan kaçı uzman doktor, kaçı doktor kaçı diğer sağlık personelidir?

Mültecilerin kaldıkları kamplarda hangi koruyucu sağlık hizmetleri yürütülmektedir?

Bu hizmetleri kim yürütmektedir ve denetimi kim tarafından yapılmaktadır?”

Kaynak: Birgun.net