CN BERK

Hakkâri ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor, Cizre ve Yüksekova ise il oluyor. Hakkari’nin “Çölemerik”, Şırnak’ın “Nuh” adıyla ilçeye dönüştürülmesi, Yüksekova ve Cizre’nin il olmasını içeren kanun tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu. AKP tarafından sunulan torba tasarının gerekçesi “güvenlik!” Hakkâri ve Şırnak’ın şehir merkezlerinin taşınması bölgedeki son operasyonlar kapsamında hükümet tarafından gündeme getirilmişti. Hakkâri için önerilen Çölemerik ismi kentin eski adı Kürtçe Colemerg’den; Şırnak için önerilen Nuh ismi de kentin eski adı olan Şehr-i Nuh’tan geliyor.

AKP’liler tarafından alelacele Meclis’e getirilen torba tasarıdaki düzenlemeyi HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü BirGün’e değerlendirdi.

Halkın iradesi yok sayılıyor
Hakkâri ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasının tamamen güvenlikçi bir yaklaşımın yansıması olduğunu kaydeden Zeydan, bu durumun asker ve polis sayısını arttırmaktan başka işe yaramayacağını söyledi.

Hükümetin Yüksekova ve Cizre halkını çok sevdiği, oradaki insanların refah ve yaşam düzeyini yükseltmek için bu kararı almadığını ifade eden Zeydan, “Hükümet Yüksekova ve Cizre halkını bu kadar çok sevseydi insanların evlerini başlarına yıkmazdı. Bir an önce oradakilerin eşit ve özgürce yaşamalarını sağlayacak demokratik adımların atılması, demokratik siyasetin önünün açılmasın gerekiyor” dedi.

Hakkâri’nin ticarete uygun bir yer olmadığını, o yüzden halkın ciddi bir mağduriyet yaşadığını kaydeden Zeydan, Meclis’e sunulan kanun tasarısının kendilerine sorulmadığını, halkın iradesini yok sayan bir yaklaşımın benimsendiğini söyledi.

Encü: Halkın direnci kırılmak isteniyor
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise bu düzenlemenin halkın talebi olmadığını söyledi. Bölgeye tamamen güvenlikçi politikalar ekseninde yaklaşan hükümetin daha fazla askeri gücü buralara yıkarak, halkın direncinin yıkılmak istendiğini kaydetti. Encü şöyle konuştu: “Devletin yapmak istediği bölgedeki direniş ruhunu kırmak. Hem kültürel hem sosyal yapı değiştirilerek oradaki insanların evlerine el koyarak daha fazla yıkımın önü açılmak isteniyor. Cizre’nin yüzde 60’ı riskli alan ilan edildi ve riskli alan adı altında birçok mahalle yıkıldı. Bu yıkımın amacı da karakollar ve askeri alanlar oluşturmaktı. Halkı göç ettirerek yıkımdan bir rant elde etmek istiyorlar. Bölgenin demografik yapısı da değiştirilmek isteniyor. Bu şekilde sığınmacıları buralara yerleştirmek amacındalar.”

Kaynak: Birgun.net