RABİA YILMAZ
[email protected]
@rabiaylmaz

İstanbul’da trans kadın Hande Kader'in yakılarak katledilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, yakılarak katledilen Hande Kader için Taksim’de 21 Ağustos’ta yürüyüş düzenleyeceğini açıkladı.

LGBTİ bireylerle Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP’li Selina Doğan da toplumsal cinsiyet dersinin zorunlu hale getirilmesini önerdi. Sosyal medyada ''Hande Kader'e Ses Ver'' başlıklı bir kampanya başlatan LGBTİ örgütleri ise, toplumun Hande'nin öldürülmesine sessiz kalmasını cinayet ortaklığı olarak değerlendirdi.

‘Gereken tepki verilmedi’

Kamuoyunun Hande Kader'in öldürülmesine yönelik gereken tepkiyi vermediğini belirten Kaos GL editörü ve LGBTİ aktivisti Yıldız Tar, şunları söyledi:

''Şu ana kadar bu meseleyle ilgili çok ciddi bir tepki ve toplumsal bir karşı duruş olduğunu göremiyoruz. Çoğu zaman nefret cinayetlerinde, tetiği çeken, bıçağı sallayan ya da yakan kişi değil, bu cinayetlerin arkasında durup sessiz kalarak, onay veren toplumsal kesimler de nefret cinayetlerinin hayata geçmesini sağlıyor. Hiçbir şey yapmamakta aslında suça ortak olmaktır. Katleden ve nefret cinayetini işleyenlere sessiz kalan ve yüzünü çeviren bir kitle var. Bütün bu cinayetleri olanaklı kılan, bu sessizlik. Bu sessizlik de bir noktada suç ortaklığına dönüşüyor.''

Sessizliğin nedeni Hande'nin trans olması

Tepkisizliğin Hande Kader'in trans kadın olmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Tar, ''Erkek olmanın da kadın olmanın da makbul alanları var. Örneğin eşcinsel bir erkekseniz makbul bir erkek değilsiniz, trans bir kadınsanız da makbul bir kadın değilsinizdir. Ben bu tepkisizliğin de Hande'nin trans bir kadın olmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Önyargılar ve ayrımcılıklar, o kadar kökleşmiş ve o kadar her yere yayılmışki, birinin bu kadar vahşice öldürülmüş olmasına bile ses çıkartamaz hale getirebiliyor'' dedi.

Hakkaniyetli ve adil bir tavır talebi

Hakkaniyetli ve adaletli bir tavır beklediklerini aktaran Tar, şöyle devam etti:

''Şu soruyu sormak lazım, Hande 23 yaşında vahşice katledilene kadar neler yaşadı? Bu soruyu ve alt başlıklarını düşünmek gerekiyor ki; yitip giden bir canın ardından başka trans kadınların neler yaşadığını anlayabilelim. Bu nedenle pazar günü düzenlenecek yürüyüşe katılımın yoğun olması çok önemli. İnsanların Hande için, öldürülen trans kadınlar ve eşcinseller için sokaklara dökülmesi, bir sonraki Hande'nin yaşanmamasını sağlayabilir.''

Trans bireyler çok fazla ayrımcılığa uğruyor

Trans bireylerin çok fazla ayrımcılığa maruz kaldığını aktaran Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Yönetim Kurulu üyesi Emirhan Deniz Çelebi, ''Beni bütün kimliklerimden arındırırak söylersek, bu yaşananlar beni insan olarak çok rahatsız ediyor. Ben de trans bir erkeğim ve pembe kimlik taşıyorum. Yüksek lisans yapıyorum ve bu nedenle KYK'ynin yurt başvurusunda bulundum. Ben bir gazi çocuğuyum ve normal şartlarda devletin barınma hakkından öncelikli olarak benim faydalanmamı sağlaması gerekiyor. KYK'ye trans bir erkek olarak benimle alakalı nasıl bir tavır sergileyeceğini ve sonrasında neler yaşayacağımı merak ediyorum'' dedi.

Devletin politikasızlığı öldürüyor

Devletin LGBTİ bireylere yönelik politikasızlığını eleştiren Çelebi, şu ifadeleri kullandı:

''Her seferinde ayrımcılığa uğradığımız, öldüğümüz, öldürüldüğümüz zamanlarda devletin bununla ilgili bir politikası olmadığından bahsediyoruz. Kaç gün geçti ve hâlâ Hande'nin katillerinden bir ses yok. Sadece Hande'de değil. Bundan önce yapılan tüm ayrımcılıklar için aynı şey geçerli. Hiçbir adım atılmadı, hiçbir şey yapılmadı. Toplumun da transfobisinin altında yatan en büyük etken, devletin uygulamadığı ve uygulamamakta ısrarcı olduğu politikalarıdır.''

'Evet trans cinayetleri politiktir'

LGBTİ bireyleri toplumun sahipsiz kesimi olarak niteleyen Çelebi, ''Şunu da her seferinde söylüyoruz, 'Trans cinayetleri politiktir' diyoruz. Politiktir, çünkü devletin politikasında vatandaş olarak sayılmıyorum, bir ayrımcılığa uğradığımda hiçbir şey yapılmıyor, herhangi bir kuruma gidemiyorum. Hande'nin katillerinin bulunması ve bulunduğunda aynı Özgecan'ın katilleri gibi yargılanması, bizim inancımızı artırabilir, taleplerimizi korkmadan söyleyebilmemizi sağlayabilir.''

Kader için yürüyüş çağrısı

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, Hande Kader için Taksim’de 21 Ağustos’ta yürüyüş düzenleyeceğini açıkladı. ‘Hande Kader için Adalet Herkes için Adalet’ başlığıyla eylem çağrısı yapan dernek, herkesi 21 Ağustos’ta saat 19.00’da Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yapılacak olan protesto yürüyüşüne çağırdı.

*****

Araştırma komisyonu kurulmalı

CHP Milletvekili Selina Doğan ve Zeynep Altıok, Hande Kader’in arkadaşları ve LGBTİ örgütleri temsilcileri ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıda LGBTİ’lere dönük şiddet ve ayrımcılığa, LGBTİ cinayetlerine ve buna karşı anayasal korumanın olmamasına dikkat çekildi. Anayasa’nın eşitliği düzenleyen maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin eklenmesi ve nefret suçlarına karşı koruyucu yasaların çıkarılması talep edildi.

*****

Bize bir yasa lazım

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve arkadaşları, LGBTİ bireylerin uğradıkları ayrımcılık ve LGBTİ bireylere yönelik şiddete ilişkin sorunların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, ‘’Her vatandaşın canının Devlet tarafından korunması gerekirken LGBTİ bireylerin yaşam hakları yok sayılmasına göz yumulmaktadır” denildi.

Kaynak: Birgun.net