SELİN TEKİN

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ‘ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) kuralları deyip, çevreyi putlaştırmışız. Sermayenin önünü açacağım. Ruhsatlarını vereceğim, gidip yapsınlar. İstediğiniz kadar kızın ama elektrik üretmek zorundasınız. Köylü teyzeleri dizip bağırtıyorlar. O teyzeler masum ama arkasında başka planlar var. Kömür santrallarının önü açılmalı” ifadeleri tepki çekti.

Belediyelerin İçişleri Bakanlığı’ndan alınarak kendi bakanlığına bağlanacağını da açıklayan Özhaseki, ” ‘şehir cinayetlerinin’ önlenmesi için de belediyelerde imar denetimlerine başlayacak. ÇED kuralları deyip, zulme dönüştürmüşler. Dünyanın her yerinde çevre korunarak yatırıma izin verilir. Biz put haline getirmişiz çevreyi” dedi.

ÇED sermaye için kaldırılacak

Sözlerine “İşadamları en çok ÇED sürecinin uzunluğundan şikâyetçi. Önlem alıyoruz. 15 gün içinde yanıt gelmez ise ‘olumlu’ sayılacak. Bunun için yönetmelik ve tüzük değişikliği yeterli. Kapıda süründürmeyeceğiz yatırımcıyı” diyerek devam eden Özhaseki, bu sözleriyle de büyük şirketlerin doğa talanı yapmasının önünü açacaklarının sinyalini verdi.

Doğa savunucuları, Bakan Özhaseki’nin sözlerine ve Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) “stratejik yatırım” adı altında çevre ve doğanın talan edilmesinin önünün açılmasına olanak tanıyan 75. Maddeye tepki gösterdi.

Hukuki mücadele engelleniyor

Çevre tahribatının yasalaşmasına sebep olacak 75. Madde’yi BirGün’e değerlendiren CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Çevre kapsamında bugüne kadar verilen hukuki mücadele alanları kapatılacak” ifadelerini kaydetti. Başta, Doğu Karadeniz’e yapılmak istenen maden ve HES projelerine karşı yürütülen hukuk mücadelesinin, düzenlemeyle beraber imkânsız hale geleceğini vurgulayan Bekaroğlu, “Bu, gelecek kuşaklar ve çevre için çok ciddi sonuçlar doğurabilecek bir düzenlemedir. Hükümet bunun anayasaya aykırı olduğunu biliyor. Anayasa mahkemesine gidecek ve anayasa mahkemesi bunu iptal edecek. Ancak bildiğimiz gibi anayasa mahkemesinin kararları geriye doğru işlemez. Mahkeme kararı çıkana kadar ne kadar sürecekse o süre içinde zaten gereğini yapacaklar ve birçok konuda geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğmuş, işler yapılmış olacak” diye konuştu.

Diğer maddeler de sorunlu

Konuyla ilgili konuşan bir diğer isim olan Çevre Hukuku Avukatı Yakup Okumuşoğlu ise Madde 75’le birlikte doğa koruma mevzuatlarının adeta by-pass edilmiş olacağına değindi. Meclise giderek burada vekillere yasayla ilgili bilgi verdiğini söyleyen Okumuşoğlu, “Meclis’te, vekillerle madde 75 konuştuk. Onlara bilgilendirmelerde bulunduk. Sadece 75. madde değil, 16. madde de sorunlu. Daha önce 21. maddeydi, 16 olarak değiştirildi.16. maddeyle birlikte de, SİT alanlarına yapı yapanlara ilişkin düzenleme getiriliyor. Ceza olarak 3 yıl hapis ve adli para cezası getiriliyor. İlk defa yapanlara da, adli para cezası verilecek. Doğal SİT alanlarına yapı inşa edenler korunmuş olacak. Yani bu yapı yapanlara af getirilmiş olduğu gibi, ceza miktarı düşürülüyor ve hapis bile yatmama imkânı sağlanmış oluyor” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net