Yıllık 55 milyon metreküp kapasiteyle İstanbul'un en önemli içme suyu kaynakları arasında yer alan Sazlıdere Barajı'na 11 yıldır kanalizasyon suyu karıştığı iddia edildi. Sazlıbosna Köyü Muhtarı Oktay Teke, “Köyün kanalizasyonu için bir kuyu yaptılar. Ancak uzun zamandır bu kuyuyu boşaltmaya gelmediler. Kuyu taşınca içme suyuna karışıyor.” dedi.

Arnavutköy'e bağlı 460 haneli Sazlıbosna köyüne yapılan foseptik kuyusu kısa sürede yetersiz kaldı. Zaman gazetesinde yer alan habere göre; taşan kuyudan sızan atıklar iddiaya göre içme suyuna karışıyor. Köy halkı 11 yıldır başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yetkili mercilere defalarca müracaat etmelerine rağmen kalıcı çözüm alınmamasına sitem etti.

Yaklaşık 11 yıl önce bölgedeki atık su kanalı sularının toplanması için bir kuyu yapıldığını anlatan Sazlıbosna Köyü Muhtarı Oktay Teke, baraja karışan suyun köyün atık suyu olduğunu doğruladı. Teke, yetkililere serzenişini şöyle dile getirdi: “Daha önce köyün atık sularının (kanalizasyon) atılması için bir kuyu yaptılar. Ancak uzun zamandır bu kuyuyu boşaltmaya gelmediler. Burası da taşınca atık sular içme suyuna karışıyor. Arnavutköy Belediyesi, İBB ve Başbakanlıkİletişim Merkezi (BİMER) başta olmak üzere birçok yetkili makama yazdığımız dilekçelere cevap verilmedi.”


"Atıklar suya karışıyor diye vicdan azabı çekiyoruz"

Atık kuyusunun hemen yakınında ikamet eden mahalle sakini İsmet Yörük de içme suyuna karışan foseptiğe on bir yıldır şahit olduğunu ifade etti. Kötü kokudan rahatsız olduklarını söyleyen Yörük, atıkların içme suyuna karışmasından dolayı vicdan azabı çektiklerini belirtti. Kuyuyu boşaltmak için vidanjörlerin yılda birkaç kez uğradığını da kaydeden Yörük'e göre, atıklar yıllardır baraj suyuna karışıyor.

Pislikten geçilmiyor

Sazlıdere Barajı civarındaki kirlilikten koyun ve inek sürüleri de payını aldı. Çoban Fazlı A., “Hayvanlarımızı bu sudan suluyoruz. İçki şişelerinden piknik malzemelerine, çamaşırdan pet şişeye kadar çok sayıda pislik, suyun kenarında yığılmış durumda.” dedi.

Çevreyi temizliyoruz ama atık sulara karışmayız

İstanbul Arnavutköy Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, baraj çevresinin temizliğini yapabildiklerini ancak içme suyuna karışan atık sulara müdahale etmediklerini belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen bir İSKİ yetkilisi ise içme suyuna karışan atık suyla ilgili tedbir alacaklarını vurguladı. Doğa Savaşçıları Çevre Koruma Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş ise içme suyu havzalarının yeterince korunmadığını öne sürdü. Çetintaş: “İstedikleri kadar arıttıklarını söyleseler de şebeke sularının sağlıklı olduğunu iddia etmek imkansız. İSKİ'den tanıdığım bazı yetkililer dahi içme sularını kaynak suyu ile karşılıyor.” dedi.(Cihan)

Kaynak: Birgun.net