ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - WASHINGTON
@omursahin

New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın 10 milyon doları nakit olmak üzere 50 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılması için başvuruda bulunuldu. Mahkemeye sunulan başvuruda, kefaletin görüşülmesi için bir duruşma talep edildi. Benjamin Brafman, New York Times’a yaptığı açıklamada, Savcı Preet Bharara’nın başvuruyu kabul etmediğini, duruşmaya kadar tutuklu bulunmasını istediğini söyledi.

Sarraf’ın kaçma ihtimalinin olmadığını ispat amacıyla, “saygıdeğer ve hayırsever bir işadamı olduğu” ileri sürülen dilekçede, Sarraf’ın Emine Erdoğan’ın himayesinde kurulduğu söylenen Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’ne (TOGEM-DER) milyonlarca dolarlık bağışta bulunduğu bilgisi yer alıyor. Sarraf’ın isminin ise derneğin internet sitesindeki ‘bağışçılar’ kısmında yer almaması dikkat çekiyor.

Sarraf’ın söz konusu derneğe yaptığı bağışlarla ilgili ayrıntılar şöyle:

* “Bay Sarraf, önde gelen ve Saygıdeğer bir hayırseverdir. (…) Türkiye’deki sosyal koşulları geliştirmeye kendini adamıştır” deniliyor. Çeşitli yardım kuruluşlarına, bu güne kadar 5 milyon doları aşan “cömert katkılar”da bulunduğu belirtiliyor.

*Sarraf’ın hayırseverlik aktivitelerinin kökeni ise 2012’de katıldığı bir konferansa dayandırılmış. TOGEM-DER’in düzenlediği bu konferanstan sonra, yapılan çalışmalardan “çok etkilenen” Sarraf’ın bu kuruluşa aylık destekte bulunduğu belirtiliyor. TOGEM-DER ayrıca Sarraf’ı okul taksitlerini ödeyemeyen ailelere yönlendiriyor.

*TOGEM-DER’e “Türkiye’nin ağır kış koşullarına sahip kuzey bölgelerinde 11 okul yapımı içi 2 milyon 300 bin dolar değerinde katkıda” bulunulmuş. 2014’te TOGEM-DER’in Gaziosmanpaşa’daki okulunun ruhsatsız ve imar planına aykırı olduğu iddia edilmiş, Okuldaki tabelada ‘Hayırsever işadamı Sayın Rıza Sarraf tarafından yaptırılmıştır” yazdığı görülmüştü.

*Sarraf’ın 2008’den beri hayırseverlik işlerinin ABD’deki tutukluluğu nedeniyle kesintiye uğradığı söylenen başvuruya göre, TOGEM-DER’e 2013’te 850 bin dolar, 2014’te 1 milyon 500 bin dolar, 2016’da 2 milyon 300 bin dolarlık katkıda bulunulmuş.

TOGEM-DER yönetim kurulu üyeleri ve bağışçılarıyla da dikkat çekiyor. Dernek Başkanlığını Emine Erdoğan’ın abisinin eşi Saadet Gülbaran yürütüyor. Derneğin hayırsever listesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak, eski Bakan Zafer Çağlayan’ın eşi Songül Çağlayan, eski Bakan Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış, işadamı Ali Ağaoğlu gibi isimler yer alıyor.

Ünlü güvenlik şirketiyle anlaşılmış

Sarraf adına yapılan kefalet başvurusunda, Sarraf’ın daha önce sabıkası olmadığı belirtilirken, mahkemeye bazı teminatlar sunuldu.

*Sarraf’ın (tedavi, ibadet ve duruşma gerekçeleri dışında) Mahkeme’nin bulunduğu Manhattan’dan çıkmayacağı,

*Manhattan’da kiraladığı konutta halihazırda güvenlik sistemlerinin kurulmakta olduğu,

*Burada dijital bir konumlandırma sistemi olan GPS ile takip altında olacağı,

*Guidepost Solutions isimli ünlü bir güvenlik şirketi tarafından, silahlı güvenlik elemanlarının gözetimi altında tutulacağı belirtildi. Bu hizmeti eski kolluk kuvvetleri mensupları verecek.

Makedon pasaportu da varmış

Başvuruda dikkat çeken detaylardan biri ise Tahran’da doğan Sarraf’ın İran, Türk ve Makedon pasaportu olduğu. Sarraf’ın hayatının büyük kısmında Türkiye’de yaşadığı ve kendisini her zaman “kalpten Türk olarak gördüğü” ifade ediliyor.

Başvuruda Sarraf’ın iş geçmişi de yer alıyor. Ailesinin Dubai’ye yerleştiği 1999’da ilk kurduğu işinin Sri Lanka çayı ticareti olduğu belirtiliyor. 2002’de Türkiye’ye dönen Sarraf’ın burada altın ve döviz işine girdiği belirtiliyor. 2008’de gemi inşaatı yapan Royal Shipping’i kuran Sarraf, ilk büyük işini ise 2009’da Moskova’daki Royal Radisson Otel’den alıyor. Bu işin ardından, bu şirkette 100 kişi istihdam ediliyor.

Disney’e gideceklerdi

Sarraf’ın “ünlü bir şarkıcı” ve “televizyon şahsiyeti” olan Ebru Gündeş’le evli olduğunun belirtildiği başvuruda, Gündeş’in kariyeriyle ve Sarraf’la tanışma hikâyeleriyle ilgili detaylara yer veriliyor, birbirlerine “aşık olduklarının” altı çiziliyor. Çiftin, beş yaşındaki kızlarıyla birlikte, Disney eğlence merkezini ziyaret etmek için ABD’ye geldiği, Sarraf’ın bu esnada tutuklandığı belirtiliyor.

Sarraf’ın hayatına “bir kaçak olarak” devam edemeyeceğinin altı çizilen başvuruda, bağları kuvvetli bir aileye doğduğu, dört çocuğun amcası olduğu, eşi gibi Müslüman inancına sahip bir aileye sahip olduğu ve çocuğunu da bu inanca göre yetiştirdiği ifade ediyor.

Sağlık sorunları var, iddiası

Sarraf’ın bir dizi sağlık sorununun olduğu yazılan başvuruda, bağırsak polipi, mide ülseri, böbrek yanında bir tümör. Bütün bu sağlık sorunları düzenli izleme gerektirdiği, duruşmadan önceki pek çok ayda sağlığını koruyabilmesi için özel bir diyet ve tıbbi gözetime ihtiyacı olduğu yazılı.

Rıza Sarraf, İran’a ekonomik yaptırımları ihlal etmek, bankaları dolandırmak, düzenbazlık ve para aklama suçlarından ABD’nin New York eyaletinde tutuklu bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net