ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - NEW YORK
@omursahin

Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet skandalı 17-25 Aralık’ın merkezinde bulunan fakat Türkiye’deki suçlamalardan beraat eden Rıza Sarraf, dün ABD’de hakim karşısına çıktı. Davanın Savcısı Preet Bharara’nın görev yaptığı Manhattan’daki bu ilk duruşma, Pearl Caddesi, 500 Numaradaki Daniel Patrick Moynikhan Mahkeme Binasında, 17 B numaralı salonda görüldü.
ABD’de kurallar gereği, mahkeme binasına hiçbir elektronik eşya ve fotoğraf makinası sokulmadığından, görüntülenmesi mümkün olmayan Sarraf’ın ciddi kilo kaybettiği ve oldukça moralsiz, yorgun ve bitkin olduğu dikkat çekti. Sarraf’ın üzerinde mahkumlara giydirilen mavi üniforma, ayaklarında ise zincir vardı.
Amerika'da en iyi ceza avukatlarından biri olarak bilinen Benjamin Brafman’ın ekibindeki avukatların kendisine, sık sık sırtını sıvazlayarak destek olduğu gözlemlendi. Avukatlarıyla İngilizce konuşabilen Sarraf, duruşmayı kulağında kulaklıkla, İngilizce-Türkçe tercüman kullanarak dinledi. Bir ara kulaklığını çıkarmak isteyen Sarraf’a mahkeme engel oldu.

Başsavcı Preet Bhahara salonun arka tarafında oturarak oturumu izlerken, davada Savcı Sidhardha Kamarju görev yaptı. Sarraf’ın Türkiye’deki Avukatı Şeyda Yıldırım da duruşmayı izleyici koltuklarından izledi.

Hakim İstanbul’a gelmiş

Duruşmada Hakim Richard M. Berman hazır bulundu. Berman, duruşmayı, 2014 Mayısında Birleşmiş Milletler (BM) destekli bir hukuk sempozyumu için İstanbul’a geldiğini anlatarak açtı. ‘İnsanlar çok sıcak, şehir çok güzel ve olağanüstü” diyen Berman, bu ziyaretin adil yargılamaya zarar vermeyeceğini belirtti. Daha sonra, Sarraf’a yönelik suçlamalar okundu ve Sarraf’ın avukatlarına ikinci iddianameyi alıp almadıkları soruldu.

Avukat Brafman, iddianameyi aldıklarını fakat inceleme fırsatı bulmadıklarını belirtirken, suçlamaları da kabul etmediklerini ifade etti.

Ek süre istendi

Duruşmadan 30 gün sonrası için Mahkeme’den yeni bir duruşma günü istendi. Yapılan istişare sonucu 16 Haziran olarak belirlenen yeni duruşmada davaya yönelik bir takvim belirlenecek.

Kefalet paketi

Öte yandan, Sarraf’ın avukatları, Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılması için o anda talepleri olmadığını, 10 gün içinde tespit edecekleri bir günde, tekrar Mahkemeye gelip kefaletle ilgili bir ‘paket’ başvurusunda bulunacaklarını belirtti.
Peki bu pakette ne olacak? Bu pakette, Rıza Sarraf’ın kaçmasının mümkün olmadığına dair kanıtlar ileri sürülmesi bekleniyor. Buna göre Mahkeme, Sarraf’ın kefaletle salıverilmesine ya da ev hapsinde tutulmasına hükmedebilir.
Savcı Bharara’nın geri planda kaldığına dikkat çeken New York Barosu Avukatlarından Cahit Akbulut, Bharara’nın asıl yargılama sırasında sahneye çıkacağını belirtti, ancak, davanın o duruşmaya kalmadan sonlanacağını, görüşmeler neticesinde anlaşmaya varacaklarını tahmin ettiğini söyledi.

Özel görüşme yapılmış

Avukat, duruşma sabahı hem Rıza Sarraf hem de Savcıyla dava üzerine konuşulduğunu da sözlerine ekledi. Avukat Cahit Akbulut, Sarraf’la Mahkeme arasında yapılacak olası bir anlaşmaya dair görüşmelerin bu sohbetler sırasında gerçekleşeceğini ifade ediyor.

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan Benjamin Brafman, duruşmada Sarraf’a yönelik suçlamaların savunulabilirliği konusunda umutlu ve kendilerine güvenli olduklarını söyledi. Savcılığa önemli bir kafelet dosyası sunacaklarını söyledi.

Rıza Sarraf’ın New York’taki tutukluluğu devam edecek.

Kaynak: Birgun.net