İstanbul Sarıyer Demirciköy’ü Dalya Plajı’na bağlayan asfalt yol tel bariyerlerle kapatıldı. Bir süredir, söz konusu yolu kullanarak sahile inmek isteyenlere alanda bulunan görevliler tarafından izin verilmiyor. Geçtiğimiz yıllarda İstanbullular’ın ağırlıklı olarak yaz, ancak diğer mevsimlerde de uğrak mekanlarından biri olan Dalya Plajı çevresindeki arazi “kiralama” yoluyla eğlence sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete devredildi. Bu değişikliğin ardından da kumsal kapatılıp “Kısa bir kış molasından sonra görüşmek üzere” yazan bir tabela yerleştirildi.

‘HUKUĞA AYKIRI’
Vatan gazetesinden Tolga Atar'ın haberine göre, uzmanlar uygulamanın ilgili yasalara açıkça aykırı olduğunu, kumsalların kamu niteliği taşıyan yerler olduğu, bu nedenle de hiçbir koşulda kamunun kullanımına yasaklanamayacağını söyledi. Mimarlar Odası Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı uygulamanın Anayasa’ya ve Kıyı Kanununa aykırı olduğunu söyleyerek, “Kıyılardan toplumun bütün kesimlerinin ücretsiz ve eşit şekilde yararlanması gerekir” dedi. Bölgenin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğunu vurgulayan Yapıcı “Kıyıya ulaşmak için tek yol olan kamuya ait yol, şahıs parselleri arasında kalmış dahil olsa kapatılamaz. Burada fiili ve kadastral bir yol kapatılıp, el konulmuş. Bu durum hukuka aykırı” dedi.

Kanun: Bütün vatandaşlara açık
Kıyılarda uyulması gereken kuralları belirleyen 3621 sayılı Kıyı Kanuna göre “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz” ifadeleri yer alıyor. Kanunda “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir” hükmü de yer alıyor.

Benzer olayda mahkeme kararı: Halkın kullanımına engel olunamaz
Milas’ta Ensar Çinal isimli bir işadamı, kıyı şeridindeki 4 bin 571 metrekarelik alanı, halkın yararlanması için park, kıyı kenar ve yol olarak kullanılması şartıyla bedelsiz olarak Milas Belediyesi’nin kullanımına terk etti. Yıllar sonra kıyı şeridindeki arazisinin işgal edildiğini gören Çinal, Milas Belediyesi’ne dava açtı. Mahkeme kıyı şeridinde işgal olup olmadığının tespiti için keşif yaptı. Heyet, park olarak ayrılan 3 bin 205 metrekarelik arazinin girişine sürgülü demir kapının konulduğunu ve girişin engellendiğini gördü. Mahkeme bunun üzerine Çinal’ı haklı bularak yapılan tüm işlemlerin iptaline karar verdi. Gerekçeli kararda “Parklar kamu malı niteliğindedir. Tüm kent halkı gibi davacının da bu yerden yararlanma hakkı vardır. İmar planında park olarak belirlenmesine rağmen bu taşınmaz üzerinde kullanım amacına aykırı olarak betonarme yapı inşa edildiğinden davacının talebi kabul edilmiştir. Park olarak ayrılan 3 bin 205 metrekarelik alanda davalı Milas Belediyesi ile buraya ‘beach club’ (büfe, kafeterya vs). yapan işletmecinin müdahalesinin men’ine ve halkın kullanımına açık hale getirilmesine karar verildi” denildi.

Kaynak: Birgun.net