IŞİD'i bölgeden temizlemek gerekçesiyle Suriye'nin kuzeyinde başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'na dair Saray'dan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden farklı değerlendirmeler geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bab’a kadar gidiyoruz, gideceğiz" derken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise "TSK ve Türkiye'nin, başka ülkenin toprağında gözü yok" yorumunu yaptı.

ABD'ye ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, "Bu bölgeyi bilen biziz. Buradaki insanların ruhunu okuyan biziz. Bizi dinleyin ya. Biz sizinle NATO’da ortağız. Gelin el ele verelim burayı bu pislikten temizleyelim” diye konuştu.

'Ya ineceğiz'

Menbiç operasyonunda "kesinlikle PYD, YPG olmayacak" dediklerini, çünkü bölgenin yüzde 95'i itibarıyla Araplara ait olduğunu savunan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; "Yüzde 95'i itibarıyla Araplara ait olduğu halde bunlar tuttular Münbiç'i sanki PYD ve YPG'ye ait olan bir yermiş gibi göstermek suretiyle oradan gir, ondan sonra kuzeye doğru çık. Dedik 'Olmaz, yanlış yapıyorsunuz.' 'Gelin bu işi kuzeyden güneye doğru yapalım. Yine beraber yapalım. Türkiye olarak biz de üzerimize düşeni yapalım.' Dediler ki 'O 3 ay, 4 ay sürer.' Ne oldu? 15, 20 günde iş bitti. 'Haklıymışsınız.' Şimdi öyle diyorlar ama işte haklı olmak bir şey getirmiyor ki."

"Türkiye neden Bab'a ilerliyor" sorusunu da eleştiren Erdoğan, Fırat Kalkanı’nın devam edeceğini de şöyle anlattı: “Şimdi ne oldu? Cerablus’a halk dönüyor, El Rai devam ediyor. Sonra Bab’a kadar gidiyoruz. Ya gideceğiz. Biz buraları kendimiz için tehdit unsur olmaktan çıkarmak zorundayız. 90-90 enlemde, 45-45 boylamda burayı güvenli bölge olarak ilan edelim. Bir defa bu bölge hem mülteci sorununu çözmeye yarar. Biz inşaat olayını halledelim, sizler bize mali destek verin.”

'Meşru müdafaa hakkımız'

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki törende konuşan Hulusi Akar ise, harekâtın meşruluğuna dair eleştirilere karşı çıktı.

Akar, "Bu harekât meşru müdafaa hakkımıza dayalı olarak icra edilmektedir. Çeşitli zamanlarda, çeşitli yerlerde çok değişik yorumlar yapılmaktadır. TSK'nın ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiçbir başka ülkenin toprağında gözü yoktur. Sadece ve sadece meşru müdafaa hakkımızı kullanarak güvenliğimizi sağlamak istiyoruz" dedi.

Konuyu darbe girişiminin ardından orduda başlatılan tasfiyelere de bağlayan Akar, "Türk Silahlı Kuvvetleri, gücünü yasalardan almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, kendisine tevdi edilen her türlü vazifeyi içindeki hainler temizlendikçe daha da güçlenerek, büyük bir başarıyla yerine getirmektedir” dedi.

Kaynak: Birgun.net