TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez‘in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin on altıncısını “Sanayide yatırımların yavaşlaması sorunu”na ayırdı. Türkiye İstatistik Kurumu, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine verileri kullanılarak yapılan araştırmada sanayi yatırımlarının son 3 yıllık dönemde patinaj yaptığı, imalat sanayinin payının 2015'te 6 puan gerileyerek yüzde 35’ten yüzde 29’a düştüğü bildirildi.

Araştırmada özellikle 2012 sonrası hakim olan yatırım iştahsızlığının, 2015 yılında biraz düzelse de sorun olmaya devam ettiği ifade edilerek, "Mart ayı sonunda açıklanan 2015 milli geliri ile ilgili veriler, yüzde 4 olarak açıklanan büyümede yatırımlardan katkının 1 puanda kaldığını göstermektedir" dendi.



Yatırım artışı 'baz etkisi'nden
Toplam özel sektör yatırımlarının 2012–2104 döneminde reel olarak gerilemesine rağmen 2015’te yüzde 6 arttığı bilgisi verilen raporda bu durumun baz etkisinden kaynaklandığının altı çizildi. Özel sektör yatırımları gerilerken, imalatın 2006’da yüzde 46 olan payı, 2012–2015 döneminin ortalaması olan yüzde 35’e kadar inerek 10 puan azaldı.

İşsizliğe tek çare...
Türkiye’nin yüzde 10’da kemikleşen resmi işsizliğinin aşağı çekmesinin yeni yatırımlarla mümkün olduğu ifade edilen raporda bir an önce yatırım ikliminin yeşertilmesinin gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, "Özellikle de ihracatın sürükleyicisi olan ve dış ticarete konu hizmetleri de etkileyen imalat sanayisi yatırımlarının, kamu kesimini de dışlamayan ve bölgesel dengesizliği de azaltacak tarzda hızlandırılmasına öncelik vermek, teşvik ve caydırma politikalarını buna göre uyarlamak gerekiyor. Bunlar, ekonomik olduğu kadar politik ve diplomatik iyileştirmeler, reformcu adımlar gerektiriyor" dendi.

Kaynak: Birgun.net