TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin on beşincisini “Sanayide maliyetlerin artışı ve fiyatlara yansıması” konusuna ayırdı. TÜİK, TCMB ve Hazine Müsteşarlığı verileri kullanılarak yapılan araştırmada 2015’teki üretici fiyatlarının ayrıntısı incelendi ve enflasyona yol açan döviz fiyatları ile diğer maliyet kalemleri üstünde duruldu.

Raporda 2014 yılında belirginlik kazanan ve 2015'te hızlanan TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının ithal girdiyi yoğunlukla kullanan birçok sanayi dalında maliyet artışına yol açtığı bildirildi. 2015 yılında çeşitli ev elektroniği, elektrikli cihazlar, beyaz eşya ve otomobil fiyatlarında yüzde 13 ile 15 arasında fiyat artışları yaşandığı bildirilen raporda özellikle dövizin ucuz olduğu zamanlarda üretim kurgusunu ithal girdiye bina etmiş sanayi dalları ve işyerlerinin kurdaki sıçramalar karşısında artan maliyetlerini fiyatlara yansıtmaya mecbur kalacakları ifade edildi. Hammaddenin, girdilerin, toplam maliyette yüzde 60'a yakın payının olduğu imalat sanayiinde bu yansımanın sürme ihtimalinin de yüksek olduğu vurgulandı.

TÜM ÜCRETLER ARTACAK
Raporda işçi ücretlerindeki artışların da sanayide maliyeti artırıcı rol oynadığı vurgulandı. Asgari ücrette yapılan yüzde 30'luk artışın her kategorideki ücretleri yukarı çekeceği belirtilen raporda net ücretin üçte biri tutarındaki vergi ve sigorta primleriyle beraber işgücü maliyetinin patronlar için yeni bir boyuta ulaştığı bilgisi verildi.

***

Enerji fiyatları düştü ama...

Raporda sanayiciler için maliyetin yüzde 5’ini oluşturan enerji fiyatlarındaki küresel düşüşün de kullanıcılara yeterince yansıtılmadığı bildirildi. 2010-2014 döneminde hükümetin elektrikte yüzde 8,1 ile doğalgazda ortalama yüzde 11,5 artışlar yaptığı, fiyatların yarı yarıya düşmesinde ise fiyatların düşürülmediği belirtilen raporda 1 Ocak 2016’dan itibaren ise sanayi elektriğine yüzde 6,7 zam yaptığı bilgisi paylaşıldı.


Kaynak: Birgun.net