PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, ABD'li general Votel'in Rojava'yı ziyaretiyle ilgili olarak, "ABD'li generaller Irak'ı da ziyaret ediyor ama kimse bir şey demiyor" dedi.

Sol'da yer alan habere göre; Rakka operasyonu ile ilgili olarak, Suriye Demokratik Kuvvetleri'nin (QSD) henüz kent merkezini kurtarmaya hazır olmadığını belirten Müslim, saldırıların şimdilik kuzey kırsalını kapsadığını kaydetti.

Müslim, Rakka'nın IŞİD'den sonrasında nasıl yönetileceğine ilişkin bir konseyin henüz kurulmadığını söylerken, bu konseyin tüm ulusal toplulukları içermesi, ancak çoğunluğun Arap olması gerektiğini belirtti.

Federalizmi yalnızca Kürtler için değil, tüm Suriye için istediklerini belirten, "Türkiye ve yandaşları Suriye'ye demokrasi getirilmesinden korkuyor" diyen Müslim, Rakka operasyonu başlayınca Arapların IŞİD'e katıldığı yönündeki haberleri de reddederek, kentteki Arapların "Rakka'nın özgürleşmesini beklediğini" öne sürdü.

PYD lideri, QSD'deki Arap sayısının da her geçen gün arttığını savundu. Müslim, Türkiye'nin Arap-Kürt ayrımı yaratmak için çabaladığını söyledi.

"Suriye yalnızca seküler olabilir" diyen Müslim, bunu kabul eden ÖSO grupları ile çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

Menbic ve Cerablus operasyonlarının da gelebileceğini söyleyen Müslim, Azez-Kobani arasındaki köylerin en az yüzde 50'sinin Kürt olduğunu ileri sürdü.

Müslim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Semalka sınır kapısını kapatmasını da eleştirerek, KDP'nin Türkiye'den emir aldığını belirtti.

ABD ile ilişkilere de değinen Kürt lider, Washington'un Kürt yetkililer Sinem Muhammed ve İlham Ahmed'e vize vermesinin olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Müslim, ABD yönetiminin PYD'te Washington'da bir temsilcilik açmaya izin vermesini umut ettiklerini de sözlerine ekledi.

ABD'li general Joseph Votel'in Rojava ziyaretine şaşırmadığını belirten Müslim, "ABD Özel Kuvvetleri Kobani'de ve Cezire'de varlar. Generallerin onları ziyaret ederek neler olduğuna bakması ve sahadaki savaşı görmesi normal bir şey" dedi.

Müslim, ABD'nin aynı şeyi Irak'ta da yaptığını, ancak kimsenin buna bir şey demediğini de sözlerine ekledi.

Müslim, Obama'nın özel temsilcisi Brett McGurk ve Joseph Votel ile görüştüğü iddialarını da yalanladı.

Kaynak: Birgun.net