BURCU CANSU

OHAL kapsamındaki ilk KHK'nin 4'üncü maddesinde yer alan "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen...." hükmü, kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmayı sürdürüyor. “Cadı avı”nın son mağduru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda AB Uzman Yardımcısı olarak çalışan Onur Açıkgöz oldu. Açıkgöz, hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden uzaklaştırıldı.

Görevi başında kalması “sakıncalı”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda SGK ve İŞKUR gibi bakanlık kuruluşları dahil olmak üzere toplam bin 286 kişi açığa alındı. Açığa alınan uzman yardımcısı Açıkgöz’e Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Personel Dairesi Başkanlığı’ndan gönderilen yazıda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan ‘görevden uzaklaştırma’ maddelerine değinildi.

İlgili yazıda şu ifadelere yer verildi:

“15 Temmuz’da Anayasal düzeni hiçe sayarak, Milli Güvenliği tehdit oluşturduğu tespit edilen ve ülke genelinde kaos yaratan, kamu kurum ve kuruluşlarına saldırarak sivil vatandaşlarımız ile güvenlik güçlerimizi katledecek kadar büyük bir ihanet içerisinde olan Paralel Devlet Yapılanması ile iltisaklı olabilecekleri birimlerden gelen teklifler de dikkate alınarak tahmin edilen ve listede yer alan personelin görevleri başında kalmalarında sakınca bulunduğu düşünüldüğünden, ihtiyati tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

Bu itibarla listede yer alan personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137’inci maddesi gereğince görevden uzaklaştırılmasını, aynı Kanunun değişik 139’uncu maddesi çerçevesinde konunun soruşturulmasını teminen yazımız ve eklerinin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’na havalesini, anılan Kanunun 141’inci maddesi ile diğer statüde bulunan personel hakkında ilgili mevzuatı çerçevesinde işlem tahsis edilmesi hususlarını arz ederim..”

“Süreç cadı avına döndü”

Uzman Yardımcısı Açıkgöz, Bakanlık’ta işe girmeden önce BirGün’de çalıştığını anımsatarak, Gülen cemaati ile hiçbir ile hiçbir ilişkisi olmamış hatta ona karşıtlığıyla bilinen kamu çalışanlarının bu torbaya dahil edilmesinin ve görevden alınan insanların bir ilişki kurulamayarak görevlerine geri dönmesinin soruşturmanın itibarını sarsacağının altını çizdi. Sürecin tam bir cadı avına döndüğünü belirten Açıkgöz, yapılan hatadan bir an evvel dönülmesi gerektiğini söyledi. Açıkgöz, CHP’nin Genel Merkezi’nde oluşturulan Mağdur Aileler Sekretaryası’na başvuracağını kaydetti.

Kaynak: Birgun.net