DOĞU EROĞLU

Çanakkale’deki dört termik santral projesi için hazırlanan kopyala-yapıştır bilirkişi raporları skandalında BirGün’de yer alan haberlerin ardından bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Davalara bakan Çanakkale İdare Mahkemesi, raporlar hakkında açıklama istedi.

SANTRALLER KARIŞTI

Biga’da inşa edilmesi planlanan Cenal, Kirazlıdere-1, Kirazlıdere-2 ve Karaburun termik santralları hakkında açılan farklı davalarda görevlendirilen bilirkişi heyetinin, dört santral için de aynı raporu hazırladığı, raporlarda yanlış santral isimleri ve haritaları yer alınca anlaşılmıştı. BirGün’de yer alan haberin ardından, santrallar hakkında verilen ÇED Olumlu kararının iptali için dava açan TMMOB’ye bağlı Ziraat, Çevre, Kimya Mühendisleri ile Peyzaj Mimarları Odaları, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, İda Dayanışma Derneği ve Karabiga Temiz Doğa Derneği, bilirkişiler hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

‘MADDİ HATA MI?’

Kirazlıdere-1 ve Kirazlıdere-2 termik santralı projeleri hakkındaki davalarda, 4 Mart’ta alınan ara kararlarda, raporların sonuç kısmındaki aksaklık bilirkişilere soruldu. Kararda, “Raporun sonunda E:2012/594, K:2013/973 sayılı kararın [Cenal Termik Santralı projesi için verilen eski ÇED Olumlu kararının iptaline ilişkin karar] zikredilmesinin maddi hatadan kaynaklanıp kaynaklanmadığının açıklanması gerektiği anlaşıldığı” ifadeleri kullanıldı ve ek rapor istendi, bilirkişi raporununsa yeniden düzenlenmesine karar verildi.

CENAL'E KARAR YOK

3. Havalimanı, Akkuyu NGS, TCDD hızlı tren hatları ve elektrik dağıtım gibi ihaleleri almasıyla tanınan Cengiz Holdingin yatırımcısı olduğu Cenal Termik Santralının skandallarla dolu bilirkişi raporu hakkında Çanakkale İdare Mahkemesi şimdilik karar vermedi.

Kaynak: Birgun.net