BİRGÜN/ANKARA

Mersin'in Tarsus İlçesinde Seyhan Nehri'nin denize döküldüğü kesimde onbinlerce ölü balık sahile vurdu. Toplu balık ölümlerinin, son birkaç ayda 4'ncü kez tekrarlanmış olması köylüler ve çevreciler tarafından endişe ve üzüntü ile karşılandı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi.

Tarsus İlçesi’ne bağlı Baharlı Mahallesi yakınlarında denizle birleştiği noktada milyonlarca kefal balığının telef olarak sahile vurduğa değinen Sağlar, "Köylülerin iddialarına göre benzer olaylar 4 aydır yaşanmaktadır. Doğa dostları ve çevreciler birçok arıtma suyunun çalışmadığını öne sürmektedir. Bazı doğa dostları kendi ceplerinden ödedikleri paralar ile tahliller yaptırmış ve bu sonuçlara göre; Adana’daki arıtma tesisinden atılan zehirli atıkların, Seyhan Irmağı’na karışması sonucu toplu balık ve deniz canlılarının öldüğünü iddia etmişlerdir. Yine iddialara göre, doğa dostları tahlil sonuçlarını Tarsus Kaymakamlığına, Mersin Valiliğine, Adana’daki yetkililere verilmesine rağmen hiçbir işlem yapılmamıştır" ifadelerini kaydetti.

Sağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'ye şu soruları yöneltti:

"--Zehirli atıkların Seyhan Irmağı’na döküldüğü iddiası doğru mudur?

--Doğru ise neden arıtma çalışması yapılmamaktadır?

--Doğa dostlarının ilgili makamlara verdiği tahlil sonuçları hakkında değerlendirilme yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır?

--Sahile vuran ölü balıklarla ilgili önleyici bir çalışmanız olacak mıdır?

--Yoksa bir sonraki felaketi seyredecek miyiz?"

Kaynak: Birgun.net