Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından gerilen Ankara-Moskova ilişkilerine dair Rusya’dan yeni bir açıklama geldi.

Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Başkanı Valentina Matviyenko, Moskova’nın Ankara ile ilişkileri normalleştirmeye hazır olduğunu ancak Türkiye’den olumlu hiçbir sinyal almadıklarını söyledi.

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun Moskova'dan aktardığına göre, Rusya yönetim kademelerinde üçüncü sırada sayılan Matviyenko, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin dünkü Kremlin temaslarının ardından Türkiye konusunda açıklamalar yaptı.

"BUZLARI ÇÖZMEYE HAZIRIZ"

Matviyenko, “Türkiye ile ilişkilerimiz, nasıl daha uygun söylesem, derin dondurucudan çıkarılmaya ihtiyaç duyuyor. Biz aslında buzları çözmeye hazırız. Ancak aramızdaki bu soğukluğun kaynağı biz değiliz. Türk tarafı yarattı. Dolayısıyla buzların çözülmesi için yine Türk tarafının adım atarak bizim uçağımızı vurmanın sorumluluğunu üzerine alması gerekiyor. Maalesef hali hazırda Ankara’dan bu yönde adım atılacağına dair bir ima bile gözlemlemedik” dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasında Suriye krizinin can alıcı faktör olduğunun altını da çizen Matviyenko, “Suriye krizinin siyasi yoldan çözümü yönünde uluslararası toplumun ve BMGK’nın aldığı kararlara direnen tek ülke Türkiye. Suriye’deki Kürtleri kesinlikle görüşme masasında görmek istemediği konusunda ısrarcı. Durum böyle olunca Suriye’de siyasi çözüm sürecinde de aksamalar oluyor. Türkiye yönetiminin zirvesindeki bir grup konuya Osmanlı mantığı ile yaklaşıyor. Ancak aklıselim siyasiler de var. Osmanlı tarihinin sadece şan ve şöhretten ibaret olmadığı da hatırlanmalı” şeklinde konuştu.

Kaynak: Birgun.net