Türkiye Varlık Fonu oluşturdu. Fonun kurulmasına ilişkin tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Türkiye'nin ekonomik büyümesine önümüzdeki 10 yılda yıllık yüzde 1.5 ilave katkı sağlaması hedeflenen fonu yönetimi için sermayesi 50 milyon lira olan Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu.

G20'DE FONU OLMAYAN TEK ÜLKE

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre,Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnameler Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, G20 ülkeleri arasında ulusal bir varlık fonu olmayan tek ülke olan Türkiye'nin bu alandaki eksikliğinin giderilmesini amaçlıyor.

MEGA YATIRIMLARA FİNANSMAN

İlk aşamada devlete ait çeşitli fon ve gelirlerin belirli bir yüzdesi alınarak ilgili varlık fonunun kaynaklarının oluşturulması planlanıyor. Bir süre sonra kendi kaynaklarını yaratacak olan fonun Türkiye'de birçok mega yatırımlara finans sağlaması öngörülüyor.

ULUSLAR ARASI SÖZ SAHİBİ KILACAK

Tasarıda fon için şu tanımlama yapılıyor: “Ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamasının yanı sıra, dış politikanın önemli bir enstrümanı olarak Türkiye'nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasına da katkı sağlayacaktır.”

KURULUŞ SERMAYESİ 50 MİLYON

İlk etapta şirketin, Özelleştirme Fonu'ndan karşılanmak üzere 50 milyon TL tamamı ödenmiş sermaye olacak. Fonun, Bakanlar Kurulu tarafından fona aktarılması veya yönetilmesine karar verilen kamu kesimine dair kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu altında bulunan ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklardan da kaynak sağlaması öngörülüyor.

ÖTV'SİZ TAKSİ-DOLMUŞ YENİLENECEK

Şehir içi taşımacılığında kullanılan taksi, dolmuş,minibüs, midibüs gibi araçları yenilemek isteyenlere ÖTV indirimi getiriliyor. Eski aracını sıfırla değiştirmek isteyenlerden ÖTV alınmayacak. Bu uygulamadan yararlanmak isteyenlere 30 Haziran 2017'ye kadar araç alabilecek.

ŞEHİT YAKINLARINA ÖTV'SİZ ARAÇ

Şehit eş veya çocuklarına bir defaya mahsus ÖTV'siz araç alma hakkı getiriliyor. Şehidin çocuk veya eşi bulunmaması halinde bu hakdan anne veya babası yararlanacak.

CEPTEN ÖTV 160 LİRA OLDU

Cep telefonundan alınan 40 lira olan özel tüketim vergisi 160 liraya çıkarılıyor.


RTÜK GELİRİ DÜŞÜRÜLDÜ

Halen radyo ve televizyonların RTÜK'e ödediği pay yüzde 50 azaltıldı. Mevcut uygulamaya göre radyo ve tvler, aylık gelirlerinin yüzde 3'ünü ‘RTÜK payı' olarak ödüyordu. Bu pay, yüzde 1.5 olarak değiştirildi.

Kaynak: Birgun.net