ABD’nin İncirlik Üssü’nde bulunan taktik nükleer silahları cihatçı grupların eline geçeceği endişesiyle taşımak istediği haberlerinin doğruluğunu bilmiyoruz. Çünkü bunu yalanlayan açıklamalar geldi bu iddianın ardından. ABD, silahları çekmenin söz konusu olmadığını belirtti. Ama 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Türkiye’de oluşan belirsizlik ortamı nedeniyle üsteki silahlarının Romanya’ya taşındığı da ileri sürüldü.

Her ne kadar Romanya bunu reddetse de bağımsız kaynaklar naklin gerçekleştiğinde ısrarlı. Hatta öyle ki taşındığı yerin adını bile söylediler: Deveselu Hava Üssü. Yakında anlarız neyin doğru olduğunu.

Romanya’nın adı neden geçiyor peki? ABD’nin güvendiği bir ülke olduğu açık. Dileyen ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Romanya ile ilişkilerini tanımladığı “U.S. Relations With Romania” , Fact Sheet, 17 April 2013, http://goo.gl/RIri8Z’e girip, durumu tüm açıklığıyla okuyabilir.

Kuşku yok, Romanya bölgemizde kelimenin tam/tüm anlamıyla bir Amerikan istasyonu durumunda. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra, ABD’nin, emperyalizmin Doğu Bloku adını taktığı Sovyet etkili bölgeden askeri üs kurduğu ilk ülke aynı zamanda. ABD Karadeniz’e bu ülke üzerinden açılıyor. Boğazlarla ilgili ABD istekleri de Romanya’nın isteği kılığında Türkiye’den talep edilmişti, biliyoruz bunu.

Romanya, Afganistan’da, Kosova’da ABD’nin ihtiyacı olan ne varsa karşıladı. Özellikle Karadeniz bölgesinde komşularıyla kapsamlı ilişkiler geliştirirken bunların ABD’nin Karadeniz’e yönelik istekleriyle uyumlu olmasına özel dikkat gösterdi.

Yani, ABD’nin Karadeniz’e açılmasındaki atlama taşı Romanya’dır. Sadece Karadeniz değil tabii. Balkanlar’da, Kafkasya’da , Ortadoğu’da, Körfez bölgesinde, çünkü bunların hepsine yakın bir coğrafyada Romanya, ABD ile ortak bir çok projede birlikte tutum aldı. ABD’nin, Romanya’yı “en önemli stratejik ortak” olarak görmesinin nedeni bu.

Hava sahasını, limanlarını da, topraklarını da sonuna kadar ABD’nin kullanımına açtı Romanya. ABD’nin bu ülkede 10 yıl boyunca askeri üs kurmasına yol açan anlaşma da 2005’te dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condeleeza Rice’ın bir ziyareti sırasında gerçekleşti.

İnanılmaz sıkı ilişki var iki ülke arasında. ABD Afganistan’dan askerlerini Romanya üzerinden çekti biliindiği gibi. ABD füze kalkanı projesi kapsamında füzesavar sistemlerini 2011’de Romanya’ya konuşlandırmıştı. Rusya’nın büyük tepkisini çeken bir gelişmeydi bu.

Neredeyse yanı başımızda “küçük bir Amerika” var. Bölge ülkelerinin asla yararına olmayan, son derece tehlikeli bu ilişkiler yakın bir zamanda ABD-Romanya yapımı bir çok bölgesel soruna yol açabilir. Hâlâ çözülememiş olan, her an patlamaya hazır Kosova sorununun da dallanıp budaklanmasından bu iki ülkenin katkılarına yakın zamanda tanık olabiliriz.

İddia doğru ya da yanlış olabilir, ama İncirlik ya da bir başka yerden taşınması gereken nükleer silahlar için Romanya’nın uygun bulunduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Romanya ABD’nin güvendiği bir ülkedir. ABD’nin güvenini kazanan bir ülke komşuları için hiç de güvenli değildir.

Romanya’ya dikkat.

****

Rusya yine İran’dan vurdu

Haseke’de Suriye hükümetine bağlı güçlerle YPG arasında yaşanan çatışmalar sona erdi. Öte yandan Suriye ordusunun Halep içlerine doğru ilerleyişi sürüyor

Rus bombardıman uçaklarının Suriye'deki cihatçı grupları vurmak için üçüncü kez İran'daki Hamedan Üssü'nden havalandığı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, uzun menzilli Tu-22M3 ve kısa menzilli Su-34 bombardıman uçaklarının Suriye'nin Deyr ez Zor kentinde IŞİD'i hedef aldığını duyurdu.

Açıklamada, örgüte ait beş silah deposu, altı komuta noktası ve bir dizi zırhlı aracın imha edildiği operasyonda çok sayıda militan öldürüldüğünü de belirtildi. Bakanlık, bombardıman uçaklarına, konuşlanma noktaları Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim Üssü olan jetlerin de eşlik ettiği operasyonun ardından tüm uçakların üslerine geri döndüğünü kaydetti.

Öte yandan cihatçıların Suriye ordusuna en fazla direnç gösterdiği Halep’in Cemiyet el-Zehra mahallesinde çatışmalar şiddetlendi. Mahallede ordunun 48 saat içerisinde cihatçıların düzenlediği onlarca karşı saldırıyı püskürttüğü kaydedildi. Cemiyet el-Zehra mahallesi, Halep'in içlerine doğru ilerlenmesini sağlayan 'ana giriş' olarak kabul ediliyor.

Güneyden de kuşatma

Suriye ordusundan bir saha komutanı Sputnik'e demecinde, El Nusra Cephesi militanlarının ordu güçlerinin mevzilerine bomba yüklü araçlar göndererek hem taarruzu durdurmaya hem de ordu tarafından etraflarında oluşturulan halkayı yarmaya çalıştığını anlattı. "İdlib yönünden militanlara destek gelmemesi için Halep'in güneyinden bir kuşatma alanı daha oluşturuyoruz" diyen komutana göre, ordu militanların olabilecek tüm karşı saldırılarına da hazırlıklı.

Haseke’de ordu-PYD ateşkesi

Haseke’de Suriye hükümetine bağlı güçlerle YPG arasında yaşanan çatışmaların ardından başlayan ateşkes görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Uzlaşan tarafların hemen uygulanmak üzere ateşkeste mutabık kaldıkları ve Haseke’de gerilimin azaldığı söyleniyor. Çatışmaların ardından YPG bölgeye destek kuvvet getirmişti, ancak ateşkeste uzlaşıldı.

******

Almanya Peşmerge’ye yeniden silah verdi

Almanya'nın Peşmerge'ye yeniden silah göndermeye başladığı bildirildi. Daha önce gönderilen Alman silahlarının Kuzey Irak'taki silah pazarlarında satıldığı yönünde haberlerin çıkması üzerine durdurulan sevkiyat tekrar başladı.

Alman Savunma Bakanlığı geçtiğimiz salı günü itibariyle yeniden başlayan silah sevkiyatı kapsamında Peşmerge'ye 70 ton malzeme gönderildiğini duyurdu.

Almanya'da haftalık yayımlanan Die Zeit gazetesinin internet sayfasında yer alan habere göre, gönderilen silahlar arasında bin 500 adet G36 tüfeği, 100 Milan füzesi ve 3 adet Dingo 1 tipi zırhlı araç da bulunuyor.

Almanya'nın silah sevkiyatını durdurmasına neden olan soruşturmayı tamamlayan Peşmerge güçlerinin, daha önce gönderilen 28 bin silahtan 30 tanesinin Kuzey Irak'taki silah pazarlarında para karşılığı satıldığını tespit ettiği kaydedildi. Alman Savunma Bakanlığı'nın yeniden başlayan sevkiyat kapsamında gönderilen silahların satışının engellenmesi konusunda Peşmerge güçlerini uyardığı belirtiliyor.

Almanya, IŞİD'e karşı mücadele etmesi amacıyla 2014 yılında Peşmerge güçlerine silah göndermeye başlamış, Kuzey Irak'a giden bir grup Alman askeri de peşmergeleri burada eğitmeye başlamıştı.

Kaynak: Birgun.net