ÖMER ŞAN/RİZE

Türkiye ve Avrupa'nın deniz dolgusu üzerine inşa edilecek 2. havalimanı olacağı kaydedilen ve bununla da övünülen, 110 milyon tonluk deniz dolgusunu da kapsayan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, kabul edilen Rize Havalimanı Projesinin 8 Eylül’de yapılacağı açıklanan ihalesi iptal edildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 8 Eylül'de ihalesi yapılacağı açıklanan ve ihale ilanı yapılan havalimanı ihalesinin iptal edildiği kaydedildi.

Rize'nin Pazar ilçesi Yeşilköy Köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasında 266 hektarlık alanda, kıyıdan 26 ila 32 metre uzakta, 110 milyon ton deniz dolgusuyla yapılması planlanan Rize Havalimanı Altyapı İnşaatı ihalesinin; 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 16 ve Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 28. Maddesine istinaden iptal edildiği öğrenildi.

İptale İlk Açıklama

Rize Havalimanı ihalesinin iptal edilmesinden sonra ilk açıklamayı yapan Rize Milletvekili O.Aşkın Bak, teknik bir eksiklikten kaynaklandığını, daha önce de birçok ihalede aynı durumlarla karşılaşıldığını ifade ederek, kısa sürede yeni ihale tarihinin açıklanacağını söyledi.

Gelen tepkiler üzerine yapılan bilgilendirmelerde, Rize Havalimanı projesinde revizyon yapılacağından dolayı ihalenin iptal edildiği ve eksiklerin giderilmesinin ardından yeniden ihale ilanı yayımlanacağı ifadelerine yer verildi.

Özellikleri

Edinilen bilgilere göre Rize Havalimanı, Ordu-Giresun Havalimanı model alınarak inşa edilecek ve 2,5 kat daha fazla, yaklaşık 110 milyon ton taş dolgusu kullanılarak, deniz üzerinde inşa edilecek.

Havalimanı için zemin sondaj etüdü ve batimetrik harita alımı çalışmaları da tamamlandı.

İniş kalkışlar için Boeing 737-800 tipi uçaklar referans alınarak projelendirilen havalimanının pist boyutu 45 metre genişliğinde ve 3 kilometre uzunluğunda planlanıyor.

Rize'ye 34, Trabzon'a 105 ve Artvin'e ise yaklaşık 120 km uzaklıktaki Pazar sahili Yeşilköy mevkisinde yapılacak havalimanı için planlanan deniz dolgusu bölgesi yaklaşık 30 metre derinlikte.

110 Milyon Ton Taş Kullanılacak

Rize'nin Pazar ilçesi Yeşilköy Köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasındaki 266 hektarlık alanda, kıyıdan 26 ila 32 metre uzaklıktaki deniz dolgu alanında yapılması planlanan Rize-Artvin Havalimanı, aynı zamanda derinlik yapısı itibariyle dünyada ilk olma özelliğini taşıyacak ve havalimanı inşaatında 1100 milyon ton civarında taş kullanılacak.

Ordu-Giresun havalimanı projesinde deniz dolgusu için 32 milyon ton taş kullanıldığı ifade edilirken; Samsun-Sarp arasında çeşitli tepki ve yargı kararlarına karşın tamamlanan ancak hala çalışmaları bitmeyen Karadeniz Sahil Yolu için ise toplamda 35 milyon ton taş dolgusu kullanıldığı ifade ediliyor.

Yüksek Tonajlı Uçaklar İnip Kalkacak!

Havalimanı projesi kapsamında günde 36 uçağın iniş kalkış yapabileceği 45 metre eninde ve 3 bin metre uzunluğunda bir pist ile apron inşa edilmesi planlanırken; genelde yolcu ve kargo uçaklarına hizmet verecek olan Havalimanı'nın ayrıca kompozisyon sınıfı D, türbülans sınıfı ağır, kalkış ağırlığı 150 bin kg'dan fazla olan uçaklara da hizmet vermesi bekleniyor.

Or-Gi Havalimanı

Ordu ve Giresun illeri arasında yine deniz dolgusu üzerinde yapılan ve geçen yıl 22 Mayıs'ta açılışı yapılan Ordu-Giresun Havalimanı’ndan bu ana kadar yaklaşık 310 bin yolcunun yararlandığı öğrenildi.

Havalimanının internet sitesinde yer alan istatistiki verilerden edinilen bilgilere göre, tarifeli uçuşların başladığı 22 Mayıs’tan bu yılın Mayıs sonuna kadar Ordu-Giresun Havalimanı’ndan 8'i dış hat olmak üzere toplan 2 bin 156 uçuş gerçekleşti. Bu seferlerde ise bin 82'si dış hat yolcusu olmak üzere toplam 253 bin 065 yolcu taşındı. Elde edilen rakamlara göre ise Ordu-Giresun Havalimanı’ndan günde 700 civarında yolcu yararlandı. Havalimanından yılda ortalama 700 bin yolcunun yararlanması bekleniyordu.

Trabzon Havalimanı

Rize'ye 75 km uzaklıktaki Trabzon havalimanından ise bir yıl içerisinde 818'i dış hat olmak üzere toplam 9 bin 997 uçak seferi gerçekleştirilirken; 17 bin 359'u dış hat olmak üzere toplam 1 milyon 403 bin 376 da yolcu taşındı!

Rize Havalimanı

Eldeki veri ve rakamlara göre günde 36 uçağın iniş-kalkış yapabileceği ifade edilen Rize Havalimanından ise yılda 2 bin 500 civarında uçuş gerçekleştirilmesi ve toplamda da 260 bin civarında yolcu taşınması bekleniyor.

Batum Havaalanı

Yine Rize'ye yaklaşık 120 km uzaklıkta bulunan Gürcistan'ın Batum kentinde bulunan ve yıllık yaklaşık 600 bin yolcu kapasiteli havalimanına ise geçen yıl Rize ve Artvin'e seyahat etmek için ulaşan yolcu sayısının yaklaşık 60 bin civarında olduğu bilgisine ulaşıldı.

Kaynak: Birgun.net