Cumhurbaşkanı Erdoğan, birkaç gün önce yaptığı konuşmada terörle mücadele yasasının değiştirilmesini istediği için rest çektiği AB’ye bu kez sözlerini tutup olumlu adım atma çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinden yazılı bir açıklama yayınladı. Avrupa’ya seslenen Erdoğan, Türkiye’nin Suriye, Irak ve diğer çatışma bölgelerinden kaynaklanan büyük göç krizi karşısında sorumluluklarını üstlendiğini savundu.

‘Sözler tutulsun’

Sözlerinin devamında “Avrupa'da da aynı sağduyulu yaklaşımın günden güne güçlendiğini, yaşanan insanlık dramının etkilerinin hafifletilmesi noktasında gayret sarf edilmeye başlandığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” diyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, yaşanan acıların tekrarlanmaması ve mevcut sorunlara kalıcı çözümler bulunması için AB ile işbirliği içinde çalışmalarına devam edecektir. Temennimiz, Avrupa'nın, katı göç politikalarının, göçmenlere karşı ayrımcılığın, hoşgörüsüzlüğün ve İslamofobinin tırmanışa geçtiği bir bölge olmamasıdır. Türkiye'nin stratejik bir hedefi olan AB üyeliğinin, söz konusu sınamalara karşı başarılı mücadelenin yanı sıra bölge için de istikrar ve ilham kaynağı olacağına inanıyoruz. Türkiye olarak AB'nin terörle mücadele konusunda daha kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini düşünüyoruz."

AB’ye ‘verilen sözlerin tutulması’ çağrısında bulunan Erdoğan, “Yürürlüğe girmesi hususunda anlaşılmış olan vize muafiyetinin, Türkiye’nin 50 yılı aşkın bir süredir AB kapısında bekletilmesiyle oluşan bıkkınlığı bir nebze olsun gidermesini, verilen sözlerin tutulması yönünde olumlu bir adım olmasını, katılım sürecini hızlandırmasını ümit ediyorum” dedi.

Çavuşoğlu desteklemişti

Erdoğan, geçen günlerde yaptığı konuşmada ise vize muafiyeti için gerekli olan kriterlerin yerine getirilmesi çağrısı yapan AB’ye, terörle mücadele yasasında değişiklik istendiği gerekçesiyle tepki göstermişti. Brüksel’de kurulan PKK çadırlarını hatırlatarak “Biz yolumuza gidiyoruz, siz de yolunuza gidin” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da AB’nin istediği 72 kriterden 69’unu yerine getirdiklerini belirterek “69 şartı tamamen yerine getiren ülkeye böyle laflar söylemek haksızlıktır. Kusura bakmayın da bir vizeyi kaldırıyorsunuz” diye çıkışmıştı.

****

Avrupa Birliği 'geçersiz'liği tartışıyor

Almanya’nın etkili gazetelerinden Bild, Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşmasının iptal edilebileceğini, AB’nin Türkiye’ye karşı Yunanistan alternatifini ele aldığını yazdı. Alman hükümet makamları ise iddiayı yalanladı.

Bil Gazetesi’ne konuşan Alman Hıristiyan Demokrat Birlik partisi milletvekili ve dış politika sözcüsü Karl-Georg Wellmann, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, anlaşmaya uymadığı takdirde anlaşmanın geçersiz olacağını söyledi.

Geniş yankı uyandıran bu haber ardından AFP’ye konuşan Alman İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise, “haberlerin asılsız olduğunu ve ‘anlaşmanın öngörüldüğü gibi uygulanacağından kuşku duymak için herhangi bir neden bulunmadığını” söyledi.

******

Dışişleri 'emir' saydı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. AB ile yapılan vize muafiyet anlaşmasında AB’nin talep ettiği terörle mücadele kanununda değişiklikle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Teröristlere çadır kurduracaksın, bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin, bize de vize için terör yasasını değiştirin diyeceksin. Biz yolumuza gidiyoruz sen yoluna git kiminle anlaşabiliyorsan anlaş” sözlerinin sorulması üzerine Bilgiç, bu ifadeler çerçevesinde gerekli politikaların uygulanacağını belirtti. Bilgiç, şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Cumhurbaşkanı konuyla ilgili çok net ifadeler kullandı. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ifadeleri çerçevesinde gerekli politika üretilir. Uygulamaya konulur.”

Kaynak: Birgun.net