Progressive Rock’un en önemli gruplarından Emerson, Like and Palmer’in kurucusu piyanist Keith Emerson 71 yaşında hayata veda etti. Polis olayın intihar olup olmadığını araştırıyor. Bu arada geçmişin eski teknolojili ağır elektromanyetik alan yayan cihazlarını kullanan efsane klavyecilerin birbiri ardına yaşadıkları sağlık sorunları dikkat çekiyor.

Los Angeles Santa Monica’daki evinde hayatını kaybeden Emerson 1970’li yılların en büyük klavyecilerinden biri olarak biliniyor. Polis, Emerson’un Cuma günü erken saatlerde kız arkadaşı Mari Kawaguchi tarafından bulunduğunu belirtti. Emerson bağırsağındaki anormal büyüme nedeniyle 2010 konser turnesini iptal etmek durumunda kalmıştı.

Keith’in son konseri “progressive”in doğduğu topraklar Lonrda ve Barbicon Theatre’da idi. BBC Konser Orkestrası eşliğinde Keith, geçen temmuz ayında grubu ELP’ten hiçbir zaman vazgeçmeyen İngiliz müzikseverlerin karşısına çıkmış ve Robert Moog’u anmıştı.

FROM THE BEGINNINGS’DEKİ SOLOYU ÇALAN ADAM
Jimi Hendrix’in sahne şovundan etkilenen, gösterileri arasına “tepe takla piyano çalma” gibi basını meşgul eden şovları da katan Keith Emerson, grubun diğer üyeleri Greg Lake ve Carl Palmer gibi üst düzey bir virtüöz ve besteciydi. Piyanonun yanı sıra elektronik cihazlar synthesizer ve moog gibi enstrümanların usta yorumcusu Keith Emerson 1972 tarihli “From the Beginnings” adlı parçadaki soloyla rock tarihine geçti.

Keith Emerson’un çaldığı klavyelerin temel yapısını oluşturduğu Emerson, Like and Palmer’ın tüm dünyada büyük ilgi uyandıran albümleri Tarkus, Trilogy, Brain Salad Surgery olmuştu. Üç albüm 1970’lerde Türkiye’de bile listelere girmişti.

Keith Emerson İngiltere’de Yorkshire’da doğmuş sağlam bir klasik müzik eğitimi aldıktan sonra klasik-rock kaynaşmasının ilk örneklerinden olan ve ELP’nin öncülünü oluşturan İngiliz grup Nice’de çalmıştı.

ELEKTROMANYETİK ETKİ Mİ?

​Rock dünyasının altın çağında efsane haline gelen klavyecilerin daha sonra karşılaştıkları sağlık sorunları dikkati çekiyor. Hayatlarını bir anlamda “eski teknoloji ürünü” elektronik aygıtlarla geçirmiş olan birçok müzisyenin karşı karşıya kaldıkları sağlık sorunları üzücü sonuçlar ortaya çıkardı. Klavyeciler John Lord (Deep Purple), Joe Zawinul (Weather Report), Ray Manzarek (Doors), Peter Bardens (The Camel), Rick Wright (Pink Floyd)’un ardından şimdi de Keith Emerson hayatını kaybetmiş oldu. Bu müzisyenlerin ortak yanı ileri yaşlarında ağır kanser sorunları yaşamış olmaları. Biri ortak yan da neredeyse “butik” olarak atelye denilebilecek ortamlarda imal edilen bazı elektromanyetik müzik gereçler kullanmaları. Günümüzde ise müzisyenler için klavyeler daha güvenli olan sayısal teknolojiye dayalı olarak imal ediliyor. Rock’ta hayatını kaybeden büyük müzisyenlerin yaşadıkları sağlık sorunları üzerinde ise bir sis bulutu bulunuyor. (ANKA)

Kaynak: Birgun.net