Avrupa Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (PS:EUROPE), Önce Demokrasi Platformu, Zonguldak Demokrasi Platformu ve Sosyal Demokrasi Derneği (SDD) tarafından düzenlenen “Zonguldak Anayasa Tartışıyor Paneli” Zonguldak halkının yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı; 4 farklı sivil toplum örgütünün katılımıyla gerçekleşen panelin Türkiye’nin olağanüstü şartlarında ortaya çıkan sorulara cevap olabilecek nitelikte olduğunu ifade etti. Panelin moderatörlüğünü yapan Zonguldak Barosu Başkanı Av. İbrahim Kerem Ertem ise Zonguldak’ın sosyal ve ekonomik yapısı itibariyle demokrasi mücadelesinde önem arz eden bir şehir olduğunu vurguladı.

PS:EUROPE Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve SDD Zonguldak Temsilcisi Deniz Yavuzyılmaz; “Temsilde Eşitlik” temalı konuşmasında “egemenlik gerçekten kayıtsız şartsız milletin mi?” sorusunu sorarak, bu soruya yanıt arayan çalışmalarını aktardı. Yavuzyılmaz’a göre her ne kadar sandıkta kullandığımız oy gücünün eşit olduğunu sanıyor olsak da, yapılan çalışmalar il bazında bu oyların değiştiğini ve oy gücünün eşit olmadığını ortaya koymaktadır. Yavuzyılmaz seçim sisteminin anayasal yapısı itibariyle kendi içinde aykırılıkları bulunduğunu ve bu durumun egemenliğim kayıtsız şartsız millete ait olmasının önünde ciddi bir engel teşkil ettiğini ifade etmiştir.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, anayasanın ancak hukuk devleti ve haklar devleti hedefinde yenilenebileceğini ifade etti. Kaboğlu’na göre “anayasa hukukçuların tekelinde değildir, anayasa halk tarafından sahiplenildiğinde anayasadır.” Kaboğlu anayasanın öncelikle halkın varlık kaynağı olan ülkeyi düzenlediğini vurguladı. Kaboğlu; 12 Eylül 1980 yılından itibaren Türkiye’de insanları politikadan uzak tutan bir siyasal anlayış doğduğunu ancak 2011 yılından itibaren buna anayasanın tanınmaması anlamına gelen anayasasızlaşma sürecinin eşlik ettiğini belirtmiştir. Kaboğlu’na göre yeni bir anayasadan önce temel hakların korunması için anayasanın getirdiği sisteme uymak yeterlidir ve 15 Temmuz sendromundan çıkmak için anayasaya sahip çıkmak gerekmektedir.

Panel katılımcıların soruları ve tartışmalarla devam etti.

Kaynak: Birgun.net