Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne (IBKY) bağlı peşmerge güçlerinin 2014’den beri Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elinde bulunan Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’a dün sabah geniş kapsamlı operasyon başlattığı bildirildi. Operasyonu, “Başkomutan” sıfatıyla bizzat IBKY Başkanı Mesud Barzani’nin yönettiği kaydedildi.

Peşmerge güçlerinin kentin doğusundaki Kerkeşe, Ebzah, Keyretah ve Tıl Hamid köylerini ele geçirdiği, Musul’u önce tamamen kuşatmayı, sonra da geri almayı hedeflediği belirtiliyor.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığı ile bilinen Rudaw haber sitesi, koalisyon güçlerinin de hava saldırıları ile Peşmerge güçlerine destek verdiğini duyurdu.
Irak ordusu güneyde

Irak ordusu da kentin güneyindeki operasyonlarını sürdürüyor. Ordu birlikleri geçen ay Musul’a 60 kilometre uzaklıktaki stratejik önemi yüksek Kayyara Hava Üssü’nü ele geçirmişti. Irak’ın başkenti Bağdat’ın 400 kilometre kuzeyindeki Musul’un savaş öncesi nüfusu yaklaşık 2 milyondu. IŞİD’in Musul’u Haziran 2014’te ele geçirmişti. Irak Başbakanı Haydar el-Abadi bu yıl kenti geri almayı hedeflediğini açıklamış ve Musul’dan çıkarılmasının IŞİD’in ülkesinde tamamen yenilgiye uğratıldığı anlamına geleceğini söylemişti.

Rusya da Suriye’de vurdu

Öte yandan Suriye’nin Deyr ez Zor kentindeki IŞİD hedefleri de Rus hava güçlerine ait TU-22M3 tipi altı uzun menzilli bombardıman uçaklarınca vuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya’dan havalanan bombardıman uçakları kentin güneybatı, doğu ve kuzeydoğu bölgelerindeki IŞİD tesislerine hava saldırıları gerçekleştirdi. Bombardıman sonucunda iki kontrol noktası, altı silah deposu, iki tank, dört zırhlı araç ve yedi cip imha edildi.

Çok sayıda IŞİD militanının da öldürüldüğü belirtilen operasyon boyunca TU-22M3 uçaklarına, konuşlanma noktaları Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim Üssü olan Su-30SM ve Su-35S jetlerinin koruma sağladığı kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye’nin Lazkiye kenti yakınlarında bulunan Hmeymim Üssü’ne terörist gruplarla uzak mesafelerde mücadele etmek için gereksinim duyduklarını belirtti.

Şoygu verdiği demeçte, “Orada bir üssümüzün bulunması, silahlı çetelerle uzak mesafelerde mücadele için gerekli. Suriye’ye sanki bir mıknatısmış gibi tüm topraklardan silah gidiyor. Ne söylediğimi biliyorum” dedi.

Daha önce İzvestiya gazetesi, Rusya’nın Hmeymim Üssü’nü tam teşekkülü bir tesis haline getireceğini ve buraya kalıcı birliklerini yerleştireceğini yazmıştı. Gazeteye bilgi veren bazı kaynaklar, bunun için Suriye hükümetiyle Hmeymim’e ilişkin imzalanan anlaşmanın Rus parlamentosundan geçmesinin beklendiğini söylemişti. Bu anlaşma Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 9 Ağustos’ta parlamentoya sunulmuştu.

Kaynak: Birgun.net