Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, katıldığı televizyon programında Almanya Meclisi'nin 2 Haziran'da Ermeni soykırımını görüşeceğini ve Meclis'in, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yüz binlerce Ermeninin öldürülmesinin soykırım olarak tanınacağına inandığını söyledi.

Deutsche Welle televizyonunun Conflict Zone programına katılan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yüz binlerce Ermeninin öldürülmesinin soykırım olarak tanınması için bir girişimde bulunduklarını söyledi.

'OSMANLI'NIN MÜTTEFİKİ OLDUĞU İÇİN ALMANYA DA SORUMLU'

Deutsche Welle'nin haberine göre, Hırıstiyan Demokratlarla parlamentoya ortak bir önerge sunmak üzere uzlaştıklarını belirten Özdemir, “2 Haziran tarihinde, 101 yıl boyunca Ermeni Soykırımı’nı yok saydıktan sonra Federal Alman Meclisi bunun bir soykırım olduğu, Osmanlı Devleti'nin müttefiği olduğumuz için Almanya'nın da burada bir sorumluluk taşıdığı yönünde bir karar verecek” diye konuştu.

ÖZDEMİR, 'KENDİ TARİHİMİZLE YÜZLEŞMELİYİZ' DEMİŞTİ

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir Nisan ayı başında Der Tagesspiegel Gazetesine verdiği demeçte ”Ne kadar zor olursa olsun, ancak kendi tarihimizle yüzleştiğimiz takdirde, anlaşmazlıklarda güvenilir bir biçimde arabuluculuk yapabilir; dini ve etnik azınlıkların korunmasına sahip çıkabiliriz” demişti.

Cem Özdemir “Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara yönelik soykırımın ve burada Almanya'nın taşıdığı ortak sorumluluğun tanınmasının da bunun bir parçası olduğunu” söylemişti.

Alman Der Spiegel Dergisi'nin haberine göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) meclis grupları geçen yıl Ermenilere yönelik katliamı soykırım olarak tanıyan karar tasarısına engel olmuştu. Haberde tartışmalı karar tasarısının ikinci ve üçüncü okumalarının uzun süre sürüncemede bırakıldığı belirtilmişti.

Almanya'da Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert 1915'in 100'üncü yılında yaptıkları konuşmalarda soykırım ifadesine yer vermiş, ancak Federal Meclis şimdiye kadar “Ermeni Soykırımı' ifadesini kullanmamıştı.

Kaynak: Birgun.net