YAŞAR AYDIN / [email protected]
@yasaraydinnn

Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması referanduma gerek kalmadan 367’nin üzerinde bir oy desteği sağlayarak Meclis’te kabul edildi. İlk turun aksine bu rakamın aşılmasında hiç kuşku yok ki CHP’nin referandum endişesi etkili oldu. İlk turda 10 civarında kaldığı tahmin edilen CHP’nin ‘evet’ oylarının ikinci tur oylamalarda 30’a yaklaştığı konuşuluyor.

Derin yara açar

CHP’de dokunulmazlık konusunda var olan görüş ayrılıkları beklenenin ötesinde derin yaralar açacağa benziyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir televizyon programında MYK üyelerinin bile bilgisi yokken dokunulmazlık oylamasında “evet kullanacağız” dediği andan itibaren partide rahatsızlık büyüdü.

Oylama öncesi konuştuğumuz vekillerin neredeyse tamamı o açıklamadan sonra dün gelinen noktanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Danışmanların etkisi

Kılıçdaroğlu’nun bu kadar önemli bir konuyla ilgili politikalarını sadece sınırlı sayıdaki MYK üyesi ve danışmanlarıyla paylaşmasının sıkıntısı tüm oylama boyunca devam etti. Tüm telkinlere rağmen 100 civarında milletvekili oylamada ‘Hayır’ oyu kullandı. ‘Hayır’ oyu veren ve Kılıçdaroğlu’na kırgınlıklarını saklamayan milletvekilleri bu tavrın Parti Meclisi ve parti kurullarının bypass edilmesi anlamına geldiğini belirtiyor.

‘İnce’ hesaplar

Genel Başkan adaylarından Muharrem İnce, oylamaya katılmayarak açık bir mesaj verdi. Bu mesajı bugüne kadar Kılıçdaroğlu ile birlikte hareket eden, çoğunluğu önseçimden gelen milletvekillerinin de paylaştığını söylemek yanlış olmaz. İnce’nin toplantılarına katılan vekil sayısında son dönemde gözle görünür bir artış yaşandığı da kulislerde konuşuluyor.

Muharrem İnce’nin, dokunulmazlık konusunda ortaya çıkan görüş ayrılıklarının rüzgârından da yararlanarak önümüzdeki dönemde parti içinde daha aktif bir politika izlemesi bekleniyor.

Kamp sonrası karar

Bazı toplantılar dışında neredeyse Kemal Kılıçdaroğlu ile hiç karşı karşıya gelmeyen, partinin daha çok ön seçim barajını aşarak parlamentoya gelen ‘sol kanat’ı dokunulmazlık tartışmalarında bir ilk yaşadı. Genel Başkan ile açıktan fikir ayrılığına düştüler.

Bu durumun kalıcı olup olmadığını çok yakın süre içerisinde göreceğiz. Tabanla her geçen gün güçlenen bağlarını parti yönetimine taşımayı hedefleyen grup Antalya kampı sonrası kararını verecek.

19 Mayıs’ın gösterdiği

CHP, 19 Mayıs günü Ankara’da gerçekleştirdiği yürüyüşle muhalefeti, sokağı kullanarak yükselteceğinin de sinyalini verdi. Bir yürüyüşle CHP’de değişimin başlayacağını söylemek çok zor. Ama önemli bir başlangıç.

Dokunulmazlık oylaması CHP için önemli bir kırılma noktası olacak gibi görünüyor. Bu tutuma 19 Mayıs yürüyüşünü, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Genel Kurul salonunda sloganla protestosunu da eklersek çok rahatlıkla sokakla CHP milletvekillerinin önemli bir bölümünün yakınlaştığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Kaynak: Birgun.net