ERSOY YAŞAR / [email protected]
@ersysr

Geleceğin akıllı, güvenli ve sürdürülebilir mobilitesi üzerine çalışmalar yürüten Goodyear ThinkGoodMobility platformunun bir parçası olan araştırma, anket ve odak grupları aracılığıyla Avrupa’nın 11 ülkesindeki sürücülerin görüşlerini ortaya koymayı hedefliyor.

Goodyear EMEA Tüketici Lastikleri Başkan Yardımcısı Olivier Rousseau konuyla ilgili olarak; “Otonom araçlar trafik kurallarına uyacak bir şekilde tasarlanıyor. Ancak sürücülerin bu bilgisayar sürücülerle nasıl bir ilişki içinde olacağı şimdilik bilinmiyor. LSE ile ortaklaşa yürüttüğümüz araştırma, otonom araçlar ve sürücü destekli teknolojiler yaygınlaştıkça bu sürüş ortamının nasıl bir değişime uğrayacağını ortaya koymayı hedefliyor” diye konuştu.

IHS Automotive Araştırmacıları ise 2035’te dünya genelinde yaklaşık 21 milyon otonom aracın satılacağını öngörüyor. 2015’te Goodyear ve LSE tarafından 15 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmaya katılanların yüzde 88’i trafikteki sürücülerin, yayalar, motosikletliler ve yolda bulunan diğer araçlarla ilişkilerini düzenleyen ‘yazılı olmayan’ kurallar bulunduğunu ifade etti.

LSE bünyesinde araştırmayı yürüten ekibin lideri Dr. Chris Tennant ise; “Bu yılki araştırmanın en önemli sorusu, yazılı olmayan kuralların ve sürücü davranışlarının otonom araçlara ne gibi bir etkisi olacağı ve otonom araçların sürücülerin günlük sürüş koşullarındaki davranışlarına karşı ne şekilde geliştirilmesi gerektiğiydi” açıklamasını yaptı.

Odak gruplarla yapılan ilk görüşmelere katılan sürücüler, otonom araçların trafiğin sosyal yapısına uyum sağlama esnekliğine sahip olup olmadığına, sürücülerin otonom araçların trafik kurallarına sıkı sıkıya bağlı olmasının avantajlarından yararlanıp yararlanamayacağına veya sürücülerin davranışlarını ve güvenlik kurallarına uygun davranmalarını teşvik edip etmeyeceğine dair sorular sordular. Tennant: “Odak gruplarda yer alan sürücülerin sordukları sorular, sürücülerin davranışlarının trafikte otonom araçlarla bir arada yer almaya başladıklarında gelişeceği yönünde ipuçları taşıyor. İnanıyoruz ki bu araştırma otonom araçların trafikteki sosyal alana ne şekilde entegre edilebileceğine dair değerli sonuçlar ortaya çıkaracak” dedi. Goodyear, LSE ile birlikte yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını ekim ayında açıklamayı planlıyor.

***

Temiz şirketler daha iyi performans gösteriyor

Yılın çeyrek dönemlerinde güncellenecek olan Temiz200 (Clean200) listesinin ilk versiyonu yayınlandı. Dünyadaki temiz şirketlerinin kârlılık oranlarını inceleyen listeye göre, temiz teknolojilere yatırım yapan ve iklim değişikliğinin çözümüne dair çalışmalar yürüten şirketler, fosil yakıtlara yatırım yapan şirketlerden 3 kat daha iyi performans gösteriyor.

As You Sow ve Corporate Knights adlı kuruluşlar tarafından yayınlanan listede, temiz enerji ve teknoloji alanında faaliyet gösteren en büyük 200 şirket yer alıyor. 2016’da yayınlanan ve en kirli fosil yakıt şirketlerinin listelendiği ‘Carbon Underground’ listesinin aksine Temiz200 listesinde yer alan şirketler son 10 yılda 3 kat daha iyi performans gösteriyor. Raporun yazarlarından ve Corporate Knights’ın CEO’su Toby Heaps, listedeki rakamların, temiz enerjinin yatırımcılarına somut ve sağlam kazançlar sağladığını ortaya koyduğunu, temiz enerji yatırımlarının daha da yükseleceğini ve daha fazla yatırımcının kirli kömür ve fosil yakıt şirketlerinden geri çekileceğini belirtiyor.

Listedeki tek yerli TOFAŞ

Listede Türkiye’den tek şirket olarak TOFAŞ bulunuyor. Elektrikli araçlara yaptığı yatırım ile listeye giren şirket, Temiz200 listesinde 88’inci sırada yer alıyor. Temiz200 listesi, dünya genelinde, en büyük halka açık şirketleri, toplam temiz enerji / teknoloji gelirlerine göre ele alıyor. Listeye girebilmek için şirketlerin piyasa değerinin en az 1 milyar dolar olması ve gelirinin en az yüzde 10’unu temiz enerji/teknolojilerden elde etmiş olması gerekiyor. Listede yer alan 70’ten fazla şirket, gelirlerinin çoğunu temiz enerjiden elde ediyor. Liste, enerji üretiminin yüzde 50’den azını yenilenebilir enerjiden elde eden petrol ve doğal gaz firmaları ile en büyük 100 kömür şirketini hariç tutuyor. Ayrıca, silah üretimi, ormansızlaşma, çocuk ve zorla insan çalıştırma gibi faaliyetlerden kâr elde eden şirketler ile iklim değişikliğini reddeden faaliyetlerde bulunan şirketleri de gözardı ediyor.

Kaynak: Birgun.net