Ankara’nın tarihine tanıklık eden çağdaş mimari yapıtları tek tek ortadan kaldırılmaya devam ediyor. Bir dönem Ankaralılar arasında “Ortadoğu ve Balkanların En İyi Sineması” sloganıyla övülen, pastanesi ve iç mimarisiyle dikkat çeken TRT'ye verilen Arı Sineması'nın kat karşılığı verilip yıkılacağı bildirildi.

MİMARLARDAN ARI STÜDYOLARININ YIKIMINA TEPKİ
TRT Arı stüdyolarının da bulunduğu Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Tesislerinin bulunduğu alandaki yapıların yıkılarak kat karşılığı inşaat yapılmasına Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden sert tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Yık yap yaklaşımına son verilmelidir. Tarihin mekânsal izlerinin silinmesine, mimari değerlerimizin ranta kurban edilmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Mili Kütüphane'nin karşısındaki yapı grubu ile Arı ve Orkut stüdyolarının yıkımı Başkent için büyük kayıp olur diyen Candan şöyle devam etti:

"TRT Arı Stüdyoları'nın da olduğu işhanı sinema, düğün salonu ve tiyatro kompleksi olarak Demirtaş Kamçıl Rahmi Bediz tarafından tasarlanan yapı grubu 1969 yılında tamamlanmıştır. 16475 metrekare kapalı alanı olan yerleşke, pastanesi, tiyatro binası, Arı Sineması ile birlikte dönemin sosyal ve kültürel buluşma alanı işlevini görmüştür. TRT tarafından Tarım Kredi Kooperatifleri'nden 49 yıllığına alan kiralanmıştır. Arı Sineması ve Tiyatro bölümleri TRT Kurumu tarafından özgün mimarisi nedeniyle korunmuştur. Stüdyoların yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifinin Merkez Müdürlük binası da aynı alanda bulunmaktadır. Stüdyonun sinemadan dönüşen bölümünün adı Arı stüdyosu olarak kalırken, Tiyatrodan dönüşen bölümün adı Orkut Stüdyosu olmuştur. Arı ve Orkut stüdyoları ile birlikte anılan yapı grubu kent için bellek değeri taşımaktadır. Yatay ve düşeyde kurduğu denge, zengin mekânsal çözümlemeleri ile modern mimarlık eserleri arasında yer alan,yapıların yıkılarak kat karşılığı inşaata verilmesi kabul edilemez. Korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için koruma kuruluna başvuruyoruz. 8 bin 287 metrekare alanlı arsaya kat karşılığı inşaat yapılması yönündeki ihaleye 5 firma katılmıştır. Yüzde 50 kat karşılığı şartı ile başlayan ihale yüzde 66 kat ile Söğüt İnşaat'a kalmış durumda ihale takip merkezimizi konuyu takip ediyor. Ankara'nın en değerli yerlerinden olan ve kentsel hafızamızı sıfırlamaya yönelik bu yıkımı kabul etmiyoruz." (ANKA)

Kaynak: Birgun.net