ZEYNEP KURAY [email protected] @zeynokuray

Onur Yürüyüşü için Taksim’de toplanmak isteyenlere polis plastik mermilerle saldırdı. Saldırıda çok sayıda eylemci polis tarafından gözaltına alındı. Faşist bir kişi gökkuşağı bayrağı yakarken, gerici bir grup da tekbirler getirerek yürüdü.

Yedinci Trans Onur Yürüyüşü için dün Taksim’de toplanmaya çalışan yurttaşlara polis saldırıda bulundu. İstanbul Valiliği daha önce yürüyüşe izin vermeyeceğini açıklamış, Valiliğin bu açıklaması üzerine Trans Onur Haftası Komitesi ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, kararı tanımadıklarını ilan etmişti.



Saat 17.00’de yapılması planlanan yürüyüş için saatler öncesinden Taksim’e polis yığınağı yapıldı. Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nın çevresi bariyerler ile kapatılırken, bölgeye çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Meydanın çeşitli yerlerine de TOMA’lar konuşlandırıldı.

Yasaklamaya karşı “Valilikten izin istemedik ki!” yanıtı veren Trans Onur Haftası Komitesi ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Taksim’deki polis ablukasına - karşılık Twitter hesaplarından, yürüyüşe katılacak olan kişileri polis saldırısına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı.

Metro durmadı
Onur Yürüyüşü için Taksim'e metroyla ulaşmak isteyenler başka bir engelle karşılaştı. Metrolar Taksim durağında durmayarak bir sonraki durağa hareket etti. Uygulamanın sebebi ise açıklanmadı.
Polisin ara sokaklarda Onur Yürüyüşü destekçilerine saldırısı ve gözaltısı sürerken, bir grup gerici İstiklal Caddesi'nde tekbir sesleriyle yürüdü. Faşist bir grup ise gökkuşağı bayrağı yakarak LGBTİ bireyleri tehdit etti. Ayrıca, Taksim Metro İstasyonu önünde toplanarak tekbir getiren başka bir grupta bulunan 11 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sarıklı ve cübbeli olduğu görüldü.

Kaynak: Birgun.net