DENİZ SARI @Direndenizz

2015-2016 eğitim-öğretim yılı dün sona erdi. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören 17 milyon 588 bin 958 öğrenci, dün karne aldı.
Okullardaki son zil, veli ve öğrencilerin gericilik karşıtı eylemleri ile yandaş okul idarelerinin imam hatip övügüsü içeren bildiri ve broşürleri gölgesinde çaldı.
İstanbul Sultangazi’deki Hüseyin Ersu Ortaokulu’nda 8’inci sınıf öğrencilerine imam hatiplerden övgüyle bahseden broşürler dağıtıldı. Okul Müdürü Faruk Umuç’un isteği üzerine dağıtıldığı ileri sürülen “İmam Hatip Ortaokullarımız Sizi Bekliyor’’ başlıklı broşürde, imam hatipli olmanın ‘ayrıcalıkları’ anlatıldı. İktidara yakınlığı ile bilinen İlim Yayma Cemiyeti tarafından “Okuyan, Düşünen, Sorgulayan, Üreten, Erdemli bir nesil için çalışıyoruz’’ iddiasıyla hazırlanan broşürde şu ifadelere yer verildi:

Milli manevi şuuru yüksek gençler!
İmam Hatip Okullarından Mezun Olan Öğrenci;

>>Büyüklerine saygılı, milli manevi şuuru yüksek, vatan, millet ve bayrak sevgisini yüreğinde hisseden, mukaddes değerlerine bağlı bir genç olarak hayata atılır.

>>Katsayı sorununun kalkmasıyla tıptan mühendisliğe, hukuktan öğretmenliğe kadar tüm yükseköğretim programlarını hedefler.

>> Devletin her kademesinde görev yapabilecek kapasite ve donanımda yetişir.

>> Diğer okullarda okulun fen ve sosyal bilimlerinde yanında dini ilimler öğrenir.

>> Diğer okullarda okutulan İngilizcenin yanında ikinci bir dil olarak Arapçayı öğrenir.

>> Okul içerisinde yapılan pek çok sosyal aktivite ve etkinlikler sayesinde özgüveni gelişir. Mezun olmadan dahi pek çok fırsatla karşılaşır.

Broşürün içeriğinde de bazı imam hatip liselerinin isimleri, fotoğrafları ve iletişim bilgilerine yer verildi.
Mimar Sinan Kız Anadolu İHL, Mehmet Akif Ersoy Anadolu İHL, Ahmet Ünal Kız Anadolu İHL, Recep Tayyip Erdoğan Kız Anadolu İHL ve Sabri Ülker Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yer aldığı broşürde, “İlim Yayma Cemiyeti olarak farklı kategorilerde ilçe, il, ülke ve uluslararası yarışmalarda dereceye giren 268 İmam Hatip öğrencimizi ödüllendirdik. Bundan sonra da desteğimiz artarak devam edecektir’’ ifadelerine yer verildi.

İdareden yanıt yok
Konuya ilişkin ulaştığımız okul yönetimi sorularımızı yanıtsız bıraktı.

***

MİLLİ EĞİTİM SINIFTA KALDI

Gizem Dikmen

Öğrencilerinin karnelerini almasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na hazırladıkları karneyi bakanlık önüne yürüyerek takdim eden Eğitim Sen Ankara üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında AKP hükümetinin eğitim politikalarına eleştirilerini dile getirdi.

Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı yaptığı açıklamada, ‘’Eğitim sisteminin yıllardır çözüm bekleyen en temel sorunları, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında azalmak bir yana daha da artmış, eğitimde yaşanan çelişki ve eşitsizlikler giderek derinleşmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çözüm üretmekten çok, yeni sorunlar yaratan politika ve uygulamaları nedeniyle eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler bu eğitim-öğretim yılında da ciddi anlamda mağdur edilmiştir’’ ifadelerini kullandı.

***

VELİLERDEN SİYAH KURDELELİ EYLEM

Serbay Mansuroğlu

İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi velileri dün sabah saatlerinde okul önünde toplanarak çocuklarına sahip çıkmak için protesto eylemi yaptı. Beyaz tişört giyip siyah kurdele takan velilerin okula girmelerine izin verilmedi. Okul idaresinin talebi üzerine okula sivil polisler geldi. Polis velilerin çocuklarına sahip çıktığı bildiriyi okumalarına izin vermedi. Gazetemize konuşan veliler, “Amacımız okulumuzun bahçesinde yakamızda siyah kurdelelerimizle sessiz protesto yapmaktı. Ancak engellendik. Çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmakta kararlıyız” dedi. Serbay Mansuroğlu


***

MEB ARACILIĞIYLA GERİCİ DERNEĞE TEŞVİK

Muallim ve Eğitime Hizmet Derneği (MEH-DER) adındaki gerici derneğin İstanbul Avcılar’da bulunan bazı okullarda öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle karne hediyesi dağıtmak istediği ortaya çıktı. Karne ile beraber dağıtılması istenen broşürlerde MEH-DER’in öğrencilere online-eğitim için şifre verdiği görüldü. “Eğitime dair Söz’ümüz var” sloganıyla ‘’MEH-DER’in öğrencilere hediyesidir’’ ibaresinin yer aldığı eğitim kuponları öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılmak istendi.

***

KARMA EĞİTİMİN KALDIRILMASINA TEPKİ

Ceren Ercih

2002 yılına kadar kız lisesi olarak eğitim verdikten sonra, karma eğitime geçen 167 yıllık Beyoğlu Anadolu Lisesi’nde, gelecek dönem itibariyle yeniden sadece kız öğrencilerin alınacak olması öğrenciler tarafından protesto edildi. ‘Karanlıktan aydınlığa kızlı erkekli yürüyoruz’ pankartı önünde basın açıklaması yapan öğrenciler, “Bu okul taşından toprağına, mezunlarından her köşesinde barındırdığı anılarına, karanlığı aydınlatma felsefesine kadar bizimdir. Okulumuza dokunanlar karşısında bizi bulmayı göze almalıdır” dedi.

***

KARNE GÜNÜ İMAM HATİP PROTESTOSU

İstanbul Levent’te bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun öğrencileri ve velileri, okullarının imam hatipleştirilmesine karşı karne gününde eylem yaptı. Okul bahçesinde tören gerçekleştirildiği sırada, okul müdürünün kürsüye çıkması üzerine öğrenciler düdük çaldı, veliler alkışlarıyla destek verdi. Okulun imam hatibe dönüştürülmesiyle ilgili velilere herhangi bir açıklama yapmayan müdür, dakikalarca protesto edilince konuşma yapamadan kürsüden indi. Karnelerini alan öğrenciler ses çıkarma eylemini sürdürerek okuldan çıktı ve velileriyle buluştu. Öğrenci ve veliler “Okuluma dokunma” yazılı pankart ile bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Kaynak: Birgun.net