Bazı özel okulların açılması ile okula geri dönüş başladı. Devlet okullarının da 19 Eylül’de açılacağı bu dönemde anne, baba ve çocukların okul alışverişi de başlamış durumda.

Okula geri dönüş alışverişi için yine daha fazla tüketime iten reklamlar çoğalsa da, çevreci fikirler ile bilinçli bir tüketim yapmak, doğa dostu bir okul dönemi yaşamak mümküm.

Düşünüş yapımızı tamamen değiştirmenin ötesinde aslında çevreci ve bilinçli bir şekilde okula geri dönmek özellikle Yeşilist’te yer alan 8 öneri ile oldukça kolaylaşıyor.

1. Her şey yeni olmak zorunda mı?

Artık okul kıyafetlerinin de üniforma yerine renk ve tarz sınırlandırılması yapılması ile çocuğunuzun bir kaç ay içinde içine sığmayacağı giysileri veya çantaları sürdürülebilir bir moda kültürü felsefesi ile ikinci el mağazalardan alabilirsiniz.

2. Doğaya dost gıda

Her okulda öğrencilerin günlük yemeklerini temin edebileceği yemekhaneler bulunmayabiliyor. Bunun alternatifi olan kantinlerde ise genellikle hızlı tüketilecek çok da sağlıklı olmayan ürünler satılıyor. Bunun yerine çocuklarınız için evde yapabileceğiniz sağlıklı yemekler, dengeli bir beslenmenin yapıtaşı olacaktır.

3. Geri dönüştürülen ürünleri tercih edin

Son yıllarda bizi sevindiren olaylardan biri de geri dönüştürülmüş ve doğa dostu sürdürülebilir ürünlerin sayılarının giderek artması.

Özellikle defterlerde geri dönüştürülmüş hammadde kullanan veya Orman Yönetim Konseyi (FSC) onaylı defterler sürdürülebilir ve bilinçli bir tüketim için tavsiye edebileceğimiz ürünler.

4. Fitalat ve plastik

Zehirli kimyasallardan uzaklaşmak için size verdiğimiz önerilerden biri de çoğu fitalat içeren PVC plastiklerden uzaklaşmak. Maalesef çocuklara özel ürünlerin ve okul gereçlerinin içinde fitalat bulunabiliyor. Çocuklarınızın hormonal dengeyi bozabilen ve astıma yol açabilen fitalatlı PVC plastik ürünlerinden kaçınmak için, özellikle 1. Tip ve 3. Tip plastik ürünlerini kullanmamaya dikkat edin.

5. Paylaşın

Özellikle son güne kalan alışverişlerde yaşanan hengamenin önüne geçebilecek bir önerimiz de paylaşım yapabileceğiniz siteleri kontrol etmeniz. Ya da yakınlarınızla, tanıdıklarınızla vs. paylaşım yapabilirsiniz.

6. Toplu alımlardan kaçının

Daha ucuz diye o 24 kalemin hepsini, ya da 5 yapıştırıcıyı almak zorunda değilsiniz. Düşük fiyatların ve çekici gelmesi tasarlanmış kampanyaların önüne geçmek için, önceki senelerdeki tecrübeleriniz sizi yönetmesine izin verip, bilinçli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

7. Elektronik kullanımı

Artık elektronik aletler eğitim sisteminin bir parçası olmuş durumda. Siz ve çocuklarınız bilgisayarı kullanmadığı zaman kapatmayı unutmayın. Burada tamamı ile kapatmaktan bahsediyoruz, bilgisayarlar uyku modunda bile düşündüğünüzden daha fazla enerji harcıyor.

Bununla beraber elektronik ürünleri seçerken, daha az enerji harcayan ürünleri tercih etmeyi unutmayın.

8. Toplu ulaşım

Özellikle İstanbul gibi şehirlerde biraz zor olsa da okulunuz evinize yakınsa, çocuklarınızın toplu taşımayı ve yürümeyi tercih etmesi onu özel arabanızla okula bırakmanızdan daha çevreci bir seçenek olacaktır.Özellikle derslerden önce yapılan kısa bir yürüyüş veya mümkünse bisiklet sürüşü, çocuklarınızın odaklanmasını artırıyor, karbon ayak izini azaltıyor ve günlük programlarına bir miktar da egzersiz eklemiş oluyor.

Kaynak: Birgun.net