Darbe girişimi sonrası kapatılan bin 115 dernekten 100'den fazlasının yanlışlıkla kapatıldığı ve bu durumun düzeltilmesi için dernek yöneticilerinin 2.5 aydır kararname beklediği ortaya çıktı. Sehven kapatılan derneklerin yöneticilerine yetkililer “Elimiz kolumuz bağlı. Özür diliyoruz. Muhalefete gidin, basına gidin” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan bin 115 dernekten 100’den fazlasının “sehven” kapatıldığına ilişkin yazının yaklaşık 2.5 aydır Başbakanlık’ta yeni bir kanun hükmünde kararnamede yayımlanmak üzere beklediği öğrenildi. Haklarını bakanlık koridorlarında arayan dernek yöneticilerine “Bizim de elimiz kolumuz bağlı. Devlet adına özür diliyoruz. Muhalefete gidin, basına gidin. Küçücük bir haber süreci başlatabilir” denildiği aktarıldı.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan OHAL sürecinin ilk kanun hükmünde kararnamesi ile bin 115 derneğin kapısına kilit vuruldu. KHK tedbiri kapsamında yer almamasına karşın derneklere bağlı iktisadi işletmeler de kapatıldı. Edinilen bilgiye göre, kapatılan derneklerin girdikleri ihaleler sonucu uyguladıkları sözleşmeler iptal edildi. Dernek yöneticilerinin, yine yönetici olan akrabalarının kredi kartları ve kredileri iptal edildi. Derneklere bağlı şirketlerin doğalgaz temimatlarına bile el konuldu.

Edinilen bilgiye göre Ankara’da kapatılan derneklerin yöneticileri, cemaat ile bağlantısı olmadığını kanıtlamak için bakanlıkların kapılarını çaldı. Yaklaşık 1 hafta içinde Ankara’da 10’dan fazla, Türkiye genelinde ise 100’den fazla derneğin sehven kapatıldığı anlaşıldı. Derneklerin sehven kapatıldığına ilişkin yazının ve bir listenin Başbakanlık’a ağustos ayı başlarında gönderildiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, liste yaklaşık 2,5 aydır, yeni bir kararnamenin çıkmasını bekliyor. Bakanlık yöneticilerinin haklarını arayan dernek yöneticilerine KHK’nin çıkmasını beklemleri gerektiği ifade ediliyor.

Bakanlık yöneticilerinin dernek yöneticilerine “Devlet adına özür diliyoruz. Biz de yöneticilerimize baskı yaptığımızda, ‘Neden bu kadar ısrar ediyorsunuz’ yanıtını alıyoruz. Birçoğumuz istifa mektubumuzu cebimizde taşıyoruz. Muhalefet partilerine gidin, basına gidin. Küçücük bir haber bile süreci başlatabilir” dedikleri belirtildi.

Kaynak: Birgun.net