EMEK SERVİSİ

İşsizliğin en yoğun olduğu işkollarının başında gelen basın-yayın işkolunda, emekçileri bir de Olağanüstü Hal (OHAL) vurdu. Darbe girişimi sonrası pek çok medya kuruluşu ‘darbecilik’ suçlamasıyla kapatılınca, sektörün neredeyse yüzde 3’ü işsiz kaldı. En az 2 bin 308 medya emekçisi işini kaybetti. Üstelik kapatılan kurumlarda çalışan medya emekçileri alacaklarını alamıyor, işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor. BirGün’e konuşan medya emekçileri, “OHAL medya patronlarına yaradı” diyor.

Devlet emekçilerin alacaklarına el koydu

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Gülen Cemaati’ne yönelik her alanda operasyonlar başlamış, bu operasyonlardan basın-yayın ve gazetecilik işkolundaki kurumlar da nasibini almıştı. Resmi Gazete’de 27 Temmuz’da yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), aralarında daha önce kayyum atanan firmaların da bulunduğu 131 medya kurumu kapatılmıştı.

DİSK Basın-İş Sendikası’nın yaptığı araştırmaya göre, bu kapatılan kurumlarda sigortalı olarak çalışan en az 2 bin 308 işçi işsiz kaldı. Buna göre, sektörün yüzde 2,4’ü bir anda işini kaybetti. Üstelik işsiz kalan medya emekçileri dava açsa bile alacaklarını tahsil edemiyor, işsizlik maaşı alamıyor. Çünkü söz konusu kararnameye göre, kapatılan kurumların devredildiği Hazine’den alacaklar için hiçbir hak talebinde bulunulamıyor. Bir diğer ifadeyle medya kurumlarına el koyan devlet, işçilerin alacaklarına da el koymuş durumda.

‘Darbe bize yapılmış’

Bu durumun yarattığı mağduriyet ise gün geçtikçe büyüyor. Çalıştıkları kurumların bir gecede kapatılmasıyla işsiz kalan ve yasal haklarından doğan alacaklarını da alamayan medya emekçileri, OHAL’in medya patronlarına yaradığını söylüyor.

Bu emekçilerden biri de Taraf gazetesinde sayfa tasarımcısı olarak çalışan Evrim Baykondu. Taraf’ta 9 aydır çalıştığını anlatan Baykondu, “Biz çalışırkende maaşlarımızı doğru düzgün alamıyorduk. Ben en yenilerden biriydim, 11 bin 600 lira alacağım bulunuyor. 40 bin-50 bin lira alacağı olan arkadaşlarım da var” diyor ve ekliyor: “Yalnızca biz de değil; daha önce gazeteden ayrılan, davayı kazanmasına rağmen alacaklarını alamayan çok sayıda insan var. Milyonlarca liralık işçi alacağından söz ediyoruz. Bu iş açıkça medya patronlarına yaradı. Artık böyle bir kurum olmadığı için onlar her şeyden muaf hale geldiler. Darbe resmen bize yapılmış, öyle görünüyor.”

‘Açıklama yapılmalı’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kocaeli İl Temsilcisi, aynı zamanda KHK ile kapatılan Kocaeli Manşet gazetesi çalışanı Caner Aktan ise şunları söylüyor: “Kocaeli’de KHK ile bir gecede üç gazete kapandı, 100’e yakın gazeteci işsiz kaldı. Ailelerini de düşündüğünüzde ciddi bir mağduriyet söz konusu. Henüz benim bildiğim kadarıyla iş bulabilen olmadı. Biz son maaşımızı alamamıştık, tazminatlarımızı da alamadık. Basın İlan Kurumu, Basın-Yayın Enformasyon Müdürlüğü yetkilileriyle görüştük, ancak hiçbir devlet kurumundan tatmin edici bir yanıt alamadık. Devletin bize bir açıklama yapması gerekiyor. Biz yasalardan doğan haklarımızı istiyoruz.”

Kaynak: Birgun.net