Son OHAL kararnamesinde ‘terörle ilişkisi olduğu’ öne sürülen 11 bin 285 öğretmen açığa alındı. Bu öğretmenlerin 9 bin 800’ü KESK’e bağlı Eğitim Sen üyesi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Eğer gerçekten bu öğretmenlerin terörü destekleyen bir fiilleri varsa, belgesi, bilgisi ortaya konup gerekli soruşturmayı yapsınlar. Ancak bizim arkadaşlarımız 29 Aralık 2015’teki sendikal eyleme katıldıkları gerekçesiyle açığa alınmış bulunuyorlar” dedi.

Başkan Karaca, “Örneğin Hatay’da 900 öğretmen açığa alındı. Bunların tamamı Atatürkçü, laik, ilerici öğretmenler. Hepsi birden nasıl terörist olabilir? Tek suçları var; o da gerici olmamak…” diye konuştu.

Türkiye genelinde 900 bin öğretmen var. Bunların en az yarısı AKP’li değil. Şimdi bunların hepsini mi gözden çıkaracaklar?

Eğitim Sen’in verdiği bilgiye göre, OHAL mağduru öğretmenler için bu hafta bir dizi eylem ve etkinlik yapılacak. Öncelikle tüm okullarda açığa alınan öğretmenlerin uğradığı haksızlığı anlatan açıklamalar ifade edilecek, bu etkinlik dün başladı, öğretmen odalarında ve okul önlerinde bu durum gündeme getirilecek.

Salı ve cuma günleri arasında haksızlığı simgeleyen kokartlar yakalara takılacak. Çarşamba günü ise, itiraz dilekçeleri Milli Eğitim Müdürlüklerine iletilecek, müdürlükler önünde açığa alınan öğretmenlerle birlikte Eğitim Sen üyeleri basın açıklaması yapacak. Cuma günü de daha geniş kitlesel açıklamaların yapılacağı bildirildi.

Bu arada Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan randevu talebinde bulunuldu, sırf sendikal faaliyetleri nedeniyle açığa alınan öğretmenlerin listesi Bakanlığa iletilecek. Haksız uygulama ile ilgili listenin CHP’ye de verilmesi öngörülüyor.

Eğitim Sen Başkanı Kamuran Karaca, Tunceli’de de görev yapan tüm öğretmenlerin açığa alındığını, ancak itiraz sonucu göreve iade edildiklerini söyledi. Kamuran Karaca, bu uygulamanın okulların başladığı şu süreçte 11 bin öğretmen için de geçerli olmasını istediklerini belirtti. Başkan Karaca, geri dönüş imkânının olmaması halinde 10 bini aşkın öğretmenin dava açacağını hatırlattı.

Eğitim Sen İstanbul 3. No.lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu da, özellikle velileri de bu haksız uygulamadan haberdar edeceklerini söyledi. Hüseyin Tosu, “AKP, toplumu yanlış yönlendiriyor. Biz şimdi velilere mektup göndereceğiz, okul önlerinde bildiri dağıtıp açığa alınan öğretmenlerden yoksun bir eğitimin çocukları da mağdur edeceğini bildireceğiz” diye konuştu.

Bu arada sanatçı Tarık Akan’ın önceki günkü cenaze töreninin Muhsin Ertuğrul Sahnesi bölümünde öğretmenlerle konuşma imkânı buldum. Konuşma sırasında genç bir kadın öğretmen, “Bakın şimdi bana okul müdüründen bir mesaj geldi. Okulun ilk günü, 15 Temmuz’daki darbe girişimi ile ilgili olarak pankart hazırlamam görevi verildi. Kuşkusuz darbelere karşıyım, ancak AKP bu darbe girişimini fırsat bilip kendi ideolojisini dayatmaya çalışıyor. İnanmadığım bir şeyi yapmak zorunda bırakıyor. Bu görevler inadına bizim gibi laik, ilerici öğretmenlere veriliyor” dedi.

Bu kadın öğretmen, “Müdür, çeşitli zamanlarda AKP’nin ideolojisine uygun mesajlar gönderiyor, okuldaki öğretmenlerin çoğu bu mesajlara olumlu geri bildirimde bulunuyor. Ben ve benim gibi insanlar bir karşılık vermediği zaman da mimlenmiş oluyoruz” diye ekledi.

Evet, öğretmenlere dönük olarak OHAL gerekçesiyle açığa alınmaların yanı sıra, AKP’nin kendi siyasal görüşü doğrultusundaki ideolojik baskısı da sürüyor. O nedenle laiklik mücadelesi son derece önem kazanıyor…

Kaynak: Birgun.net