BURCU CANSU / [email protected]
@burcu_cansu

Özel okullar, bu yıldan itibaren öğretmenlerine devlette olduğu gibi yılda bir kez 'Öğretime Hazırlık Ödeneği' vermekle yükümlü kılındı. Ankara Özel Maya Okulları’nın ödemek zorunda olduğu bu tutarı öğretmenlerin maaş hesabına geçtikten sonra “elden” geri istediği, parayı okula iade etmeyen beş öğretmenin işine son verildiği ortaya çıktı.

Öğretmen Eylül Eroğlu, etik bulmadığı için bu zorlamayı kabul etmediğini ve işine son verildiğini söyledi. Öğretmen Ahmet Yeşil ise yaşananları Facebook hesabında duyurması nedeniyle sözleşmesinin feshedildiğini kaydetti.

Öğretmenlerin parasına göz diktiler

Görevlerine son verilen öğretmenler Eroğlu ve Yeşil yaşananları BirGün’e anlattı. Ödeme kararının ardından, okulun kurucu üyesinin bir toplantı yaptığını belirten Eroğlu, toplantıda yaşananları şu şekilde aktardı:

“Kurucu üye, bütün öğretmenleri toplayarak, 'Ödemenizi yapacağız, fakat bir sonraki haftaya kadar zamanınız var. Hesabınıza yatırdığımız paraları bizlere elden geri ödeyeceksiniz' dedi. Bizler, bunun yasal olmadığını belirttik. ‘Elden geri ödeyeceğimiz parayı istemediğimize dair imza toplayalım’ dediğimizde talebimiz kabul edilmedi. Biz de 'O zaman para yatan hesaptan geri havale yapalım' dedik. Bu da kabul edilmedi. 'Elden ödeme yapacaksınız’ denildi. Kurucular 'Aslında yatırmak zorunda değiliz ama müfettişler bizimle çok uğraşıyor' dedi. Birkaç arkadaşla birlikte, 'Bu para hesabımıza yatarsa geri ödeme yapmayacağız. Bu etik değil' dedik. Kurucu üye ise 'Bu beni ilgilendirmez' diyerek ortamı terk etti.”

Beş öğretmenin görevine son verildi!

Hesabına 'maaş ödemesi' adı altında bin 580 TL yattığını söyleyen Eroğlu, Oran Şube'de çalışan 80-90 öğretmenin işten atılma korkusu ile hesaplarına yatan parayı “elden” geri ödediğini söyledi. Eroğlu, kendisi ile dört öğretmen arkadaşının da geri ödeme yapmadığını belirtti. Aradan bir iki ay geçtikten sonra geri ödeme yapmayan öğretmenlerin kurucu üye tarafından özel olarak odasına çağrıldığını aktaran Eroğlu, “Hiçbir uyarı almamış ve işini tam yapan bir öğretmen olmama rağmen işime son verildi. Kurucu üye sebep bildirmek zorunda olmadığını ifade etti. Nasıl bir tesadüf ki, sadece geri ödeme yapmayanların işine son verildi” diye konuştu.

Rezalet açığa çıksın!

Yaşananları Facebook hesabından duyurduğu için sözleşmesinin feshedildiğini söyleyen Öğretmen Ahmet Yeşil, “Yaz tatiline girmemize birkaç hafta kala Eylül ayına kadar alacağım maaş ödenmiyor, diğer özlük haklarım da çiğneniyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) şikâyette bulunduğunu söyleyen Yeşil, 2003-2006 yılları arasında Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı yapan Prof. Dr. Ziya Selçuk’un kurucusu olduğu Özel Maya Okulları’nın yasalara aykırı bu tasarrufunun açığa çıkması için mücadele edeceğini vurguladı.

Kaynak: Birgun.net